LantbrödsbrödBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Lantbrödsbröd

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h

    • 6 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    2 Antal bröd

    • 1.40 liter

      Lantbrödsmjöl (ljust)
    • 25 gram

      Jäst (färsk)
    • 5 dl

      Vatten
    • 25 gram

      Smör el. margarin
    • 1.50 tsk

      Salt
    • 2 msk

      Sirap (ljus)
  • Gör så här:
    1. Värm vatten till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt vattnet och rör om så att jästen löser sig. Klicka i rumsvarmt matfett.

    2. Tillsätt övriga ingredienser, men spar lite av mjölet för senare utbakning. Bearbeta degen kraftigt i ca 8 minuter för hand, eller 4 minuter i maskin, till smidig deg. Låt jäsa 30-40 minuter under duk.

    3. Ta ur och knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen och forma till bullar el. limpor. Lägg på smord bakplåt el. på bakpapper. Nagga med gaffel och låt jäsa under duk i 30-40 minuter.

    4. Sätt ugnen på 200°C.

    5. Grädda mitt i ugn 25-30 minuter. Tag ut och låt kallna på galler under duk.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

Som tillval kan man t.ex. blanda in lite kummin, russin eller linfrö o.d.

Kommentar
Om oss