20 min
3 Ingredienser
Enkelt
Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
2 Antal portioner
1.50 dl
Långkornigt ris0.50 tsk
SaltGer ca 2 dl/portion
Koksätt och koktider varierar med rissort.
Se därför alltid på förpackning.
3 dl okokt ris ger ca 8 dl kokt ris.
Koka i dubbla mängden vatten
Koka upp dubbla mängden vatten. Salta lätt. Tillsätt ris och låt koka 10-40 min under lock på medellåg värme, enligt förpackning.
Passa att riset inte bränns vid. Tillsätt vid behov extra vatten.
Koka i mycket vatten (=undvik vidbränning)
Koka upp rikligt med vatten. Salta 1 tsk/liter.
Tillsätt ris och låt koka 10-40 min enl. förpackn.
Häll av kokvattnet i ett såll. Häll tillbaka i grytan och låt ånga av. Tillsätt ev. en klick smör.
Snabbris
Snabbris kokas ca 5 min.
KOCK: SpisaSpisa
Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu
Specialbehandlat ris och basmatiris blir torrt och klibbfritt. Fleratalet andra långkorninga rissorter blir (lätt) klibbiga och passar därför bättre till risotto och asiatiska rätter. Klibbighet kan avhjälpas med en klick smör.