Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllningBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning

  • 0 voting
    0Recension
    • 40 min

    • 6 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 4 styck

      Äpple
    • 100 gram

      Mandelmassa
    • 4 styck

      Träspett
    • Glasyr:
    • 3 dl

      Strösocker
    • 1 dl

      Vatten
    • 1 tsk

      Ättikssprit (12%)
  • Gör så här:
    1. Blanda socker, vatten och ättika i en kastrull. Koka upp och låt sockerlagen koka ordentligt (=140°C), cirka 15 minuter. Gör knäckprov. Rör om regelbundet med träslev. Varning för het glasyr.
       
    2. Gnid äpplet blankt med en handduk. Olja in några tallrikar.
       
    3. Kärna ur äpplen med en urkärnare (=rakt hål genom äpplet) och fyll hålet med mandelmassa. Stick in en träpinne snett i äpplet genom fruktköttet. Alternativt kan man strunta i urkärning och mandelmassan.
       
    4. Snurra äpplena i glasyren, hjälp till med sked. Ställ över på oljade tallrikar. När glasyren börjar stelna ställs kastrullen åter på plattan för att få rätt värme.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

Knäckprov: Doppa slevskaftet i lagen och sedan i iskallt vatten. Blir glasyren hård och skör som glas = färdig.

Förr i tiden var ett sparat höstäpple en populär julklapp till barnen.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Kanderade brända mandlar
Om oss