Jordgubbspaj med citron och marängBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Jordgubbspaj med citron och maräng

  • 0 voting
    0Recension
    • 40 min

    • 9 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    12 Antal bitar

    • Pajdeg:
    • 4 dl

      Vetemjöl
    • 125 gram

      Smör
    • 1 styck

      Ägg
    • 2 msk

      Vatten (kallt)
    • 2 krm

      Strösocker
    • Fyllning:
    • 0.75 dl

      Citronjuice
    • Marängsmet:
    • 0.75 dl

      Vatten
    • 4 styck

      Ägg (vita)
    • 1 liter

      Jordgubbar
  • Gör så här:
    1. Smula ihop mjöl, socker och smör. Tillsätt ägg. Knåda ihop till en fast deg. Smöra en pajform. Tryck ut degen. Ställ i kylskåp cirka 30 minuter.
       
    2. Sätt ugnen på 200°C. Nagga botten. Sätt in i ugnen 10-12 minuter.
       
    3. Smält smör med citronjuice och socker. Vispa ihop ägg och socker. Rör ner lite av den varma vätskan i äggblandningen. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm under ständig omrörning. När du ser första bubblan, sila genast över i en bunke. Täck med plastfolie. Ställ kallt.
       
    4. Koka socker och vatten till 121°C. Vispa äggvita och socker lätt. Häll i den varma sockerlagen i äggvispet sakta i en tunn stråle under ständig vispning. Vispa tills den kallnat.
       
    5. Lägg citroncurd i botten på pajskalet. Fördela ut den mjuka marängen. Sprid ut jordgubbar.

KOCK: MagnusMagnus

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Kombinationen sötma och syra ger intressanta smakupplevelser. Kalorimängden varierar från låg till hög.  LÄS MER
Kockens tips!

Den här marängen heter italiensk maräng och är en kokt maräng. Denna bakar man inte som vanlig maräng utan använder som bas i mousser och att t ex bränna av med en brännare på bakelser och tårtor.

Kommentar
Om oss