Irländsk viltpaj på svenska

Irländsk viltpaj på svenska

  • 0 voting
    0Recension
    • 13 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 600 gram

      Älgbiff (mörad)
    • 150 gram

      Stekfläsk (rimmat)
    • 5 styck

      Schalottenlök
    • 300 gram

      Champinjoner (färska)
    • 25 cl

      Rött vin
    • 30 gram

      Timjan (finhackad)
    • 2 styck

      Buljongtärning
    • 4 dl

      Vatten
    • 500 gram

      Smördeg (djupfryst)
    • 1 msk

      Maizena
    • 1 styck

      Ägg
    • 0.50 msk

      Mjölk
    •  

      Salt & peppar
  • Gör så här:
    1. Stek fläsk i tjockbottnad gryta. Stekfett behövs ej. Låt fläsket få färg.
    2. Tärna köttet i lagom stora grytbitar. Hacka löken och skiva svamp.
    3. Bryn grytbitarna i fläskflottet. Lägg sedan i lök och svamp och låt steka i ytterliggare någon minut.
    4. Slå över vin och buljong. I med hackad timjan. Låt sjuda tills köttet är mört (ca. 1 timme).
    5. Sätt ugnen på 200 grader.
    6. När köttet är mört och grytan reducerat något, rör ned maizena. Salta och peppra.
    7. Häll över grytan i en ugnsfast pajform. Låt svalna.
    8. Under tiden, kavla ut smördegen och gör ett efter formen lämpligt lock. Gör gärna fina dekorationer av överbliven deg.
    9. Täck pajformen med deg, dekorera. Pensla med ägg- och mjölkvisp. Grädda i 25 minuter eller tills pajskalet fått trevlig färg.
    10. Servera med en krispig grönsallad och blancherade haricots verts.
Kockens tips!

I sitt original görs en irländsk köttpaj på guinness (stout) och nötstek. Jag har dock tagit mig friheten att försvenska pajen något genom att addera både älg och rimmat fläsk.

Att det blev vin i stället för öl är dock en ren tillfällighet. En överbliven skvätt från tidigare kvällars trevligheter, helt enkelt.
Kommentar
Liknande recept
0 voting
Irländsk kycklinggryta
0 voting
Svensk rarebit

Svensk rarebit

20 minEnkelt

Om oss