Hjortstek med svarta vinbär, äpple och rotselleriBild av Magnus Skoglund

Hjortstek med svarta vinbär, äpple och rotselleri

  • 3 votings
    3Recensioner
    • 1 h 15 min

    • 14 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 800 gram

      Hjortstek
    • 1 kvist

      Timjan
    • 2 msk

      Smör till stekning
    •  

      Salt & svartpeppar
    • Rotsellerikräm:
    • 400 gram

      Rotselleri
    • 2 dl

      Vatten
    • 2 dl

      Grädde
    • 3 msk

      Smör
    • Skysås:
    • 2 msk

      Kalvfond (konc)
    • 1 dl

      Svart vinbärsgelé
    • 2 msk

      Rödvinsvinäger
    • 1 tsk

      Fänkålsfrön (mald)
    • 1 styck

      Äpple
    • 200 gram

      Karljohansvamp
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 125°C. Krydda hjortstek med salt och peppar. Hetta upp smör i stekpanna. Lägg i timjankvist. Stek hjorten gyllene runt om.
       
    2. Lyft upp steken och stick in en termometer till mittten av köttet. Stek färdig i ugnen till en innertemperatur på 54°C, 30 40 minuter. Låt vila 15 minuter innan servering.
       
    3. Skala och skär ner selleri. Koka upp selleri och vatten. Tillsätt grädde och koka sellerin är mjuk. Mixa i en blender bara sellerin med lite av vätskan och smör, precis så att mixern orkar driva runt. Mixa till en slät kräm. Smaka av med salt.
       
    4. Koka ihop vatten och fond med gelé, fänkålsfrö och vinäger till god smak. Red av med maizena. Smaka av med salt och mycket svartpeppar.
       
    5. Skär ner äpple och svamp. Stek gyllene i smör. Krydda med salt och peppar.

KOCK: Tommy MyllymäkiTommy Myllymäki

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Vilträtter är oftast mager, smakrik mat. Till vilt serveras ofta söta tillbehör i form av gelé eller en söt sås. Är tillbehören inte söta klassas recepten som smakrika.  LÄS MER
Kockens tips!

Finns inte färsk karljohan går det bra med 25 gram torkad till 4 portioner.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Skysås med svarta vinbär
Om oss