Gräddig ljus eller brun svampsåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Gräddig ljus eller brun svampsås

  • 0 voting
    0Recension
    • 25 min

    • 13 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 liter

      Svamp (färsk)
    • 2 msk

      Smör el. margarin
    • 2 msk

      Vetemjöl
    •  

      el. matlagningsmjöl
    • 2 dl

      Vatten
    • 1 msk

      Köttfond (konc.)
    •  

      Svampfond (konc)
    • 1 dl

      Grädde
    •  

      Salt & peppar
    • Tillval:
    • 1 st stor

      Schalottenlök
    •  

      Vin/starkvin?
    •  

      Persilja
    •  

      Körvel (färsk)
  • Gör så här:
    1. Rensa och hacka svampen. Lök skalas och finhackas.
    2. Stek svampen torr i panna utan fett på medelhög värme tills all fukt i pannan dunstat. Rör om så att svampen in bränns vid. 
    3. Tillsätt matfett och låt svamp och eventuell lök fräsa några minuter tills löken är glansig. 
    4. Vispa ner mjöl (vetemjöl lite i taget så att inte klumpar bildas).
    5. Tillsätt fond+vatten och låt koka upp. Tillsätt grädde och låt småkoka till önskad konsistens (5-10 minuter). Rör om så att såsen inte bränns vid eller blir tjock i botten. Späd med vatten om för tjock. Smaka av med salt och peppar.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

Önskas ljus sås att användas till ljusare kött som kalv och kyckling tar man motsvarande ljusa fond. Till ljus sås passar mildare svamp som champinjoner. Till rätter av nöt- och viltkött väljer man mörk fond och gärna smakrik svamp. Finns tillgång till buljong från maträtten tar man detta i stället för vatten och utesluter eller minskar mängden koncentrerad köttfond.

Som smakförstärkare kan man användas steksky om sådan finns, lite vitt vin eller starkvin t.ex. madeira. Önskas starkare svampsmak tillsätts lite svampfond. Ingår lök i svampsåsen passar persilja eller körvel att garnera med.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Gräddig svampsås
Om oss