Gammaldags späcksmörgåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Gammaldags späcksmörgås

  • 0 voting
    0Recension
    • 5 min

    • 4 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 120 gram

      Späck
    • 2 styck

      Gul lök
    • 4 skiva

      Bröd (hårt el. mjukt)
    •  

      Ger 1 smörgås/portion
  • Gör så här:
    1. Skär späckskivor och stora bitar lök. Lägg på smörgås.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

Förr i tiden var det vanligt att äta späck (flott, ister) på en brödbit, dvs grisens fettlager som smälts/kokats och som fått stelna. Kan också vara fettkant på en tillagad köttbit som används.

Späcksmörgås kunde t.ex. utgöra matsäck när man var ute på åkerfälten och arbetade. Förekommer forfarande t.ex. i öststater. Inte alls oävet för den som inte är rädd för fett. Fett var förr ett viktigt näringstillskott.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Gammaldags pannbiff
Om oss