Crème brûlée - bränt gräddeBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Crème brûlée - bränt grädde

  • 0 voting
    0Recension
    • 10 min( + 10 h 30 min )

    • 7 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 6 dl

      Grädde
    • 1 styck

      Vaniljstång
    • 6 styck

      Ägg (gula)
    • 1 dl

      Strösocker
    • Tillbehör:
    •  

      Farinsocker
    •  

      Brännare
    •  

      Portionsformar
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 150 grader.
      Dela vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i en kastrull och lägg i stången. Tillsätt grädde och hälften av sockret.

    2. Koka upp under omrörning och tag sedan av kastrullen från värmen.

    3. Vispa under tiden äggulorna och resten av sockret tills det blir vitt och luftigt. Tag ur vaniljstången (ev. häll genom såll). Vispa kraftigt ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.

    4. Fördela smeten i portionsformar. Ställ dessa i långpanna. Fyll på med hett vatten i pannan till halva formarnas höjd. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter, tills krämen stelnat. Lite löst i mitten gör inget. Kyl brûléen i kylskåp, gärna över natt.

    5. Strö farinsocker på ytan. Sätt ungsgrill på högsta värme (250 grader) och bränn sockret, eller bränn med gasolbrännare. Servera.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

En efterrätt man inte glömmer. Krämig med sockerlock. Traditionell crème brûlée lagas utan tillsatser som vanilj. Vanilj är dock en smakhöjare av klass. Krämen kan också smaksättas med olika (exotiska) frukter.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Crème caramel

Crème caramel

50 minAvancerat

0 voting
Gräddig svampsås
Om oss