Caldillo - mexikansk kalopsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Caldillo - mexikansk kalops

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 9 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 800 gram

      Biff (ryggbiff)
    • 1 dl

      Olivolja
    • 1 styck

      Silverlök
    • 3 styck

      Jalapeño (färsk)
    • 400 gram

      Krossade tomater
    • 6 dl

      Vatten till gryta
    • 3 msk

      Oxfond (konc.)
    •  

      Salt & peppar
    • Tillbehör:
    • 8 styck

      Tortilla (mjuka)
  • Gör så här:
    1. Skär köttet i bitar.
      Skala och grovhacka lök.
      Ansa och hacka jalapeno.

    2. Hetta upp en stekkastull med olja.
      Bryn köttbitarna till fin yta runt om.
      Salta och peppra.

    3. Tillsätt lök och jalapeno och stek ett par minuter till. Tillsätt krossade tomater. Tillsätt vatten och fond, lite i taget.

    4. Lägg på lock och låt småkoka tills köttet är mört och tills såsen börjat tjockna (30 minuter upp till 2 timmar beroende på köttkvalité). Tillsätt mer vatten vid behov.

    5. Sätt ugnen på 125ºC.
      Värm upp tortillan.

    6. Lägg upp i skålar och servera brödet till.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är ofta kryddiga. Rätterna kan vara kryddheta av peppar, pepparrot, stark senap e.d. Chili ger också kryddhetta som exempelvis i den mexikanska rätten Caldillo.  LÄS MER
Kockens tips!

Mexikaner tävlar gärna i att laga den godaste caldillon, eller som den också kallas cazuela. Fint oxkött används då helst, men kött av lägre kvalitet går bra, men måste då kokas längre tid.

I stället för jalaenos kan man använda t.ex. mexikansk salsa verdesås för att få rätten "hot".

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Kalops

Kalops

2 hMedel

0 voting
Mexikansk guacamole

Mexikansk guacamole

15 minEnkelt

Om oss