Blåbärssylt (eller krusbärssylt, vinbärssylt, drottningsylt)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Blåbärssylt (eller krusbärssylt, vinbärssylt, drottningsylt)

  • 0 voting
    0Recension
    • 20 min

    • 4 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    1 Sats (5 dl)

    • 1 liter

      Blåbär (färska)
    • 4 dl

      Strösocker
    • 0.50 dl

      Vatten
    • Tillval:
    • 0.50 krm

      Natriumbensoat
  • Gör så här:
    1. Rensa och skölj bären.

    2. Koka bär med vatten i cirka 10 minuter.

    3. Tag av kastrullen från värmen och tillsätt socker lite i taget. Rör om försiktig. Låt småkoka i 5 minuter. Ta av grytan från spisen. Skumma av väl med hålslev eller sked.

      För hållbarare sylt
      Lös upp konserveringsmedlet i lite het sylt och rör sedan ner det i kastrullen.

    4. Häll upp sylten upp till kanten i rena burkar och förslut genast med lock. Låt svalna. Förvara i kylskåp.

KOCK: SofiaSofia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Samma tillagnigssätt för krusbärs- och vinbärssylt. Ju mer socker man använder, desto tjockare blir sylten.

Drottningsylt = hälften blåbär, hälften hallon. Koka först blåbären i 10 minuter. Tillsätt sedan hallon och socker och fortsätt enligt punkt 3 ovan.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Hallon och vinbärssylt
0 voting
Vallmogifflar eller sesamgifflar
Om oss