Ansjovisströmming - en strömmingslåda

Ansjovisströmming - en strömmingslåda

  • 0 voting
    0Recension
    • 45 min

    • 8 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 kilo

      Sill/strömming (filéer)
    • 1 styck

      Gul lök
    • 125 gram

      Ansjovisfiléer (rensade)
    •  

      Ströbröd
    •  

      Smör
    • Tillbehör:
    • 800 gram

      Potatis
    •  

      Hårdost
    •  

      Hårt bröd
  • Gör så här:
    1. Rensa ansjovis och strömming. Skär bort huvud, stjärt- och ryggfena.Smöra en ugnsfast form.

    2. Sätt ugnen på 220°C.

    3. Skala och finhacka lök. Hetta upp matfett i panna på medelvärme och fräs löken mjuk och glansig utan att bränna (2-4 minuter). Bred ut löken i botten på formen.

    4. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.

    5. Lägg strömmingsfiléerna med skinnsidan nedåt. Dela ansjovisfiléerna på längden och fördela på varje strömming. Rulla ihop med början från stjärten. Lägg rulladerna intill varandra i formen.

    6. Häll ansjovisspadet över filéerna. Strö lite ströbröd över. Avsluta med ett par klickar smör. Sätt in i ugnen i cirka 20 minuter. Servera den gärna varm.

ALTERNATIV

Kräftströmming - en strömmingslåda

Kräftströmming - en strömmingslåda

  • 40 min
  • 12 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Flertalet fiskrätter i denna grupp har tydlig salt smak, men är sällan kraftigt salta. Undantag är t.ex. Stekt salt sill, som är påtagligt salt. De flesta rätterna är inte heller påtagligt kraftfulla (kaloririka), utan snarare "medel", lite över genomsnittet för maträtter.  LÄS MER
Kockens tips!

Strömmingslådor finns i många varianter. Passar bra som bufférätt. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Insitutet (>klicka Receptgivare).
Fotograf: Pål Allan.

Kommentar
Liknande recept
Om oss