Ålsushi med karamelliserad sojasåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Ålsushi med karamelliserad sojasås

  • 0 voting
    0Recension
    • 20 min( + 1 h 40 min )

    • 8 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    12 Antal sushibitar

    • 6 dl

      Färdigkokt sushiris
    • 6 skiva

      Ål (flatrökt)
    • Sås:
    • 1 dl

      Vatten
    • 2 msk

      Soja (japansk)
    • 2 msk

      Sake
    • 2 msk

      Strösocker
    • Tillval:
    • 1 blad

      Nori (ark ca 20x20 cm)
    •  

      Sesamfrö
  • Gör så här:
    1. Sås: Häll alla ingredienserna i en kastrull.
      Koka upp och låt koka några minuter. 
      Sänk temperaturen till låg värme.
      När såsen bubblar ordentligt = klar.
      Låt den svalna.

    2. Såsen skall vara simmigt tjockflytande.
      Är såsen för tunn, koka den ytterligare.
      Är den för tjock, späd med lite vatten.

    3. Dela flatålsskivorna på mitten.
      Skär 1,5 x 12 cm remsor av nori.
      (Nori = tillval för att göra "omslag").

    4. Forma nigiribollar av riset.
      Forma nigiri >>
      Lägg på en ålskiva på var risboll.
      Slå en ev. noriremsa runt om. 
      Fukta änden så att den fäster.

    5. Droppa karamellsås över.
      Strö gärna över sesamfrön.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Smakrika råa fiskrätter är bl.a. gravad fisk, sushi och olika sillsallader. Gravad fisk är som regel tydligt salt-söt och sillsallader har ofta bred smakupplevelse. Sushi räknas till denna grupp pga av tillbehören. Soja ger sälta, inlagd ingef&  LÄS MER
Kockens tips!

Ål med karamelliserad sojasås passar utmärkt som nigiri, eller utan ris som sashimi. Denna sushi bör ätas sist, lite som en efterrätt pga den söta såsen. I Japan använder man gärna kokt havsål (anago) eller grillad insjöål (unagi).

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Enkel sojasås

Enkel sojasås

15 minEnkelt

Om oss