ÄlggrytaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Älggryta

  • 0 voting
    0Recension
    • 3 h

    • 12 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 800 gram

      Älg (grytbitar)
    • 1 liter

      Vatten
    • 4 msk

      Viltfond (konc)
    • 1 styck

      Palsternacka
    • 250 gram

      Kålrot
    • 250 gram

      Rotselleri
    • 400 gram

      Sötpotatis
    •  

      el. potatis
    •  

      Matfett till stekning
    •  

      Salt & peppar
    •  

      Matlagningsmjöl?
    •  

      Persilja till garnering
  • Gör så här:
    1. Kött: Putsa köttet rent från senor och fett.
      Skär köttet i små bitar.

    2. Hetta upp matfett i en stekgryta på medelhög värme och stek köttbitarna runt om tills de fått lite färg.

    3. Häll på vatten och fond och lägg på lock.
      Låt småkoka 1,5-2,5 timmar tills köttet blivit mört. Tid beroende på köttkvalitén.
      Provsmaka. Tillsätt mer vatten vid behov.

    4. Rotfrukter: Skala och tärna rotfrukter.
      Lägg dem i grytan när köttet är klart och låt koka 10 minuter.

    5. Sås: Önskas tjockare sås, tillsätt lite mjöl och låt småkoka 3-5 min.
      Smaka av med salt och peppar.
      Lägg upp och garnera med persilja.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Vilträtter är som regel mager, smakrik mat. Köttet, liksom tillbehören är mer eller mindre smakrika. Rådjurs- och hjortkött har mild viltsmak, medan älg, björn och vildsvin har kraftigare viltsmak. Serveras söta tillbehör till maten kla  LÄS MER
Kockens tips!

Älgkött bör hängas flera dagar innan tillagning för att bli mört. Älgkött köpt i butik är som regel färdigmörat.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Älggryta med gulbeta

Älggryta med gulbeta

1 h 15 minMedel

Om oss