Stjärnanis

Stjärnanis

(badian anis, japansk stjärnanis)

Latin: Illicium verum, Illicium anisatum

Engelsk översättning star anise, indian anis, chinese anis

Fransk översättning badiane, anis étoilé, anis de sibérie

Italiensk översättning anice stellato

Tysk översättning Sternanis, Badian

Spansk översättning anis estrellad, badiana

Stjärnanis (Illicium verum) är frukten från ett litet, ständigt grönt magnoliaträd med gulvita små blommor, som utvecklas till centimeterstora stärnformiga hårda frukter. De skördas staxt innan de mognar, varefter de soltorkas. Ursprungligen från Kina och norra Vietnam. Odlas främst i Asien, Kina, Indokina, Indien och Japan.

Japansk stjärnanis (Illicium anisatum) är ett liknande träd men dess frukter är mycket giftiga.
 

ANVÄNDNING

Kryddan används hel, krossad eller mald. Den doftar som en gammal konfektbutik och har smak av lakris, likartad anis men är inte lika nyanserad och lite bittrare. Kryddan har stark smak och bör användas med försiktighet. En stjärna kan räcka för en hel rätt. I Europa används den mest som smaksättare av bakverk och alkoholhaltiga drycker t.ex. sambuca, pastis, absinthe och galleano. Den förekommer även i bröd och godis.

Stjärnanis är en grundkrydda i det kinesiska köket och ingår i kinesiska kryddblandningen Fem kryddor och används gärna till feta rätter som fläsk och anka. I indiska köket ingår den ibland i kryddblandningen garam marsala, masala chai tea och rätten biryani. Kryddan är vanlig även i andra sydostasiatiska kök och som medicinalväxt. Ur frukten pressas eterisk olja som även används till parfym och tvål. 

Alternativ: Anis.

Förvaring: Torkad stjärnanis förvararas burk torrt och mörkt. Den kan lagras mycket länge.

Recept med Stjärnanis

Det finns 18 recept med Stjärnanis

Annonser