Senapsfrön

Senapsfrön

(vitsenap, gulsenap, brunsenap, serpatesenap, svartsenap, åkersenap, senapsallergi)

Latin: Sinapis, Senapsis alba, Brassica juncea, Brassica Nigra

Engelsk översättning mustard seed

Fransk översättning graine de moutarde

Italiensk översättning seme della senape

Tysk översättning Senfsamen

Spansk översättning semilla de mostaza

Senapfrön är frukterna från släkterna Sinapsis och Brassika inom familj korsblommiga växter. Det är gamla kulturväxt med ursprung från Medelhavsområdet. I folktron har senap hållit onda väsen borta, ökat den sexuella lusten, botat tandvärk mm. "Senapslag smort uppå huvudet, dräper både löss gnetter". Senap innehåller två ensymer myronate och myrosin, som frigör stark smak när senapskorn kommer i kontakt med vatten. Primärt tre arter används för att tillverka senap, vit- brun- och svartsenap.

Vitsenap, även kallad gulsenap (Sinapis alba) är skarp i smaken och typisk för engelsk senap. Det är en ettårig ört som kan bli 8 dm hög, med parflikiga blad och gula blommor, vilka blommar i juni till september. Artnamnet alba betyder vit och syftar på de blekgula fröna. Vitsenap kan påträffas i Sydsverige på odlad eller bearbetad mark.

Brunsenap även benämnd serpatesenap (Brassica juncea) har pikant, diskretare smak och är typisk för fransk senap. Den blir upp till 7 dm hög, de nedre bladen har en till tre parflikar, de övre är kortskaftade och lansettlika. Blommorna är gula och blommar från juli till september. Fröna ligger i långa trinda ärtskidor, 3-5 cm långa. Arten kan påträffas i Sydsverige, dock sällsynt.

Svartsenap (Brassica Nigra) har pikant smak, mer karaktärsfull än brunsenapen. Det är den ursprungliga senapen som användes runt medelhavet i Palestina, Egypten och av de gamla grekerna och romarna och fortfarande typisk för dessa länder. Svartsenapen kan bli över metern hög, bladen är håriga och blommorna är gulaoch blommar från juli till september. Fröna är små och svarta. Kan sällsynt påträffas i Sydsverige.

I södra Sverige växer även Åkersenap (Sinapis arvensis) som kan andvänds till djurfoder, men mest är ett ogräs på jordbruksmarker.

Senapsallergi: Allergiska reaktioner på senap förekommer, särskilt i Frankrike. Senapsallergi drabbar också små barn med allergi mot flera olika livsmedel. Reaktionen kan yttra sig som klåda och utslag samt astma och andningsbesvär. 


ANVÄNDNING

Senap odlas som oljeväxt, men även som kryddväxt. Malda senapsfrön och senapsolja används som ingrediens i bordssenap av allehanda slag (se bordssenap). Hela senapskorn förekommer i kryddade korvar, i pickels och andra inläggningar. Hela eller malda senapskorn används också i matlagning.

Alternativ: Bordssenap.

Förvaring: Senapskorn och mald senap förvaras torrt i försluten förpackning. Mycket lång hållbarhet, hela korn håller längst.

Läs mer

Senapsört

Recept med Senapsfrön

Det finns 26 recept med Senapsfrön

Annonser