Pomerans

Pomerans

(sevillaapelsin, sevilleapelsinser)

Latin: Capsicum annuum

Engelsk översättning bitter orange, seville orange

Fransk översättning orangeat, chinotto, chinoise

Italiensk översättning buccia di arancia

Tysk översättning Pomeranzenschale

Spansk översättning cáscara de naranja

Pomerans är en apelsinliknande citrusfrukt. Den äts inte färsk utan används mest torkad som smaksättare. Skalet är mycket beskt och fruktköttet surt. Ursprung från norra Indien och en underart är bergamott. Pomerans kallas även ”Sevillaapelsin” pga av de stora odlingarna just på denna ort i Spanien.


ANVÄNDNING

Pomerans används främst i marmelad, men även som krydda i kakor, bröd. S.k. "engelsk marmelad" är gjord på enbart pomeranser och får en speciell, kraftig smak. På Rivieran odlas en speciell sort kallad chinotto, vars frukter kanderas och säljs som chinoise. Pomerans används också till att smaksätta alkoholhaltiga drycker som brännvin, likörer och glögg.

Alternativ: Bergamott, apelsin.


Pomander är något helt annat. På 1500-talet trodde man att söta dofter påverkade hälsan, dvs hade påverkan på "skämda och smittsamma dunster". Man bar små pomme d´ambre (pomandrar = parfymkulor) i silver, guld e.d. runt halsen innehållande doftämnen vanligen apelsin. Det kunde även vara vackert dekorerade frukter.

Läs mer

Bergamott

Recept med Pomerans

Det finns 1 recept med Pomerans

Annonser