Kardemumma

Kardemumma

Latin: Elettaria cardomomum

Engelsk översättning cardamom, cardamon

Fransk översättning cardamome

Italiensk översättning cardamomo

Tysk översättning Kardamom

Spansk översättning cardamomo

Kardemumma hör till familj kryddliljor, liksom ingefära och gurkmeja. Kardemumma har halvmeterlånga blad, och blomstängslar som blir 2-4 meter hög. Blommorna är vita till blekt lila och sitter i lösa långa klasar. Frukten är en tresidig cirka 1–2 cm lång gulgrön frökapsel. Själva fröna är små och svarta. I Indien finns en svartbrun sort som inte är lika aromatisk och som tillsätts hela i anrättningen.

Kardemumma härstammar från Indiens bergsskogar, där också stor del av världsproduktionen sker, men växer vilt och odlas i Sydostasien bort till Indonesien i öster. Den odlas även i Centralamerika. De trekantiga frukterna plockas för hand, då de mognar olika fort. Det är fröna som torkade används som krydda. Kryddan har importerats till Europa sedan 1200-talet. 

Odling: Kardemumma förekommer som prydnadsväxt, men inte till fröodling i Sverige.


ANVÄNDNING

Torkad kardemumma kan köpas hel, krossad och mald. De har stark doft och smak. Det är den flyktiga oljan i fröna, som ger den behagliga doften från kardemummakakor och hembakta bullar. Kryddan passar till starka och söta rätter, sötsaker och likör. I Norden är det en given krydda i glögg. Kan vara ett sätt att sätta smak på potatismoset. Kardemumma används flitigt i Indien. Arabiskt kaffe med krossad kardemumma är en specialitet i Mellanöstern.  Kardemumma är den främsta ingrediensen i kryddblandningarna curry och garam masala.

Alternativ: Kardemumma är svår att ersätta med annan krydda.

Förvaring: Torkad kardemumma förvaras i tillsluten förpackning torrt och mörkt. Lång hållbarhet.

Recept med Kardemumma

Det finns 65 recept med Kardemumma

Annonser