Enbär

Enbär

Latin: Juniperus communis

Engelsk översättning juniper berries

Fransk översättning baies de genièvre

Italiensk översättning bacca di ginepro

Tysk översättning Wacholderbeeren

Spansk översättning bayas de enebro

Enbär är frukten från enträdet, en art i familj cypress­er. Det är en taggig barrväxt, som växer vild på hedar och torra backar. Trädformen varierar med klimatförhållan­der­na altifrån markkrypande till 6 meter i höjd. Enen blommar första året, får gröna bär andra året och först tredje året, när bären blivit mörkblåa, är de klara att skördas och torkas. Busken/trädet har stor spridning i Europa och i Världen. Under medeltiden ansågs enbär ha en magisk läkande kraft och än idag används enbär bland annat för att öka aptiten.

Odling: Enbär finns rikligt i naturen.


ANVÄNDNING

De aptitretande bären används hela eller krossade och passar speciellt bra som krydda till kraftfull mat av vilt och lamm, såser och marinader. Bären krossas och gnids in i köttet eller tillsätts hela i grytor och fonder. Kryddan är uppskattad som smaksättare av drycker t.ex. enbärsdricka och som brännvinskrydda (genever och gin). Enens ved och barr används till rökning av köttprodukter.

Alternativ: Enbär är svår att ersätta med andra kryddor.

Säsong: Bären plockas på hösten.

Förvaras: Torkade bär förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Låg hållbarhet.

Recept med Enbär

Det finns 31 recept med Enbär

Annonser