Lammkotletter

Lammkotletter

(hel lammkotlett, enkel lammkotlett, dubbel lammkotlett, parkotlett)

Engelsk översättning lamb chops, lamb cutlets

Fransk översättning côtelette d´agneau

Italiensk översättning costello d´agnello

Tysk översättning Lammkotelett

Spansk översättning chuleta de cordero

Lammkotlett är skivad lammsadel, dvs filé med ben. Lammkotletter säljs vanligtvis som dubbelkotlett (se bilden). Styckdelsbegrepp som kan förekomma är bl.a. hel lammkotlett, enkel lammkotlett, dubbel lammkotlett och parkotlett, vilka oftast kallas kort och gott för lammkotett. Fjärilskotlett är en benfri lammkotlett, dvs skivad filé.

Lammracks är kotlettrad delad på längden från den främre delen av ryggen med de långa revbenen kvar. Skivad lamrack är detsamma som enkel lammkotlett. Lammracks tillagas vanligtvis i bit liknande lammsadel och skivas efter tillagningen. Se avsnitt Lammsadel.

Alternativ: Lammracks, skivad lammstek.

Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i plastpåse. Hållbar i upp till 1 vecka. Kan frysas, hållbarhet 6 månader. Se Infrysning kött.


ANVÄNDNING

Smak: Lammkotletter är smakrikare än fläskkottletter, av många betraktade som en delikatess.


Näring: Lamkotletter är fett- och energirika. Cirka 12% fettandel och 181 Kcal/100g. Fett och energi sitter huvudsakligen i fettkanten som svarar för 50-60% av kalorimängden. Utan fettkant är kotletter magert kött med fettandel 2,5% och 103 Kcal/100g. Fettkanten kan variera i tjocklek beroende på styckningsmetod och kan vara dubbelt så mycket mot "normalt".

Hälsa: Animaliskt fett bör undvikas ur vikt- och hälsosynpunkt. Cirka 15% av fettet smälter bort i pannan vid stekning. Stek kotletterna med fettkant för smakens skull, men skär bort kanten vid servering och unvik stekfettet. Ett magrare alternativ till kotletter är en skiva av steken. Lammsteksskivor tillagas och äts på samma sätt som kotletter. Se Lammstek.

Lammkotletter steks vanligtvis i stekpanna, eller grillas.


VIKT, PORTIONSVIKT Lammkotlett (dubbel)

Råvikt

Brutto

Ben

Fettkant

Kött

Liten

100 g

25 g

15 g

60 g

Medel

130 g

30 g

20 g

80 g

Stor

175 g

40 g

25 g

110 g


Portionsvikt: Till en portion behövs 2 medelstora dubbelkotletter, dvs brutto råvikt med ben 260 gram.


TILLAGNING

Kotletter steks vanligtvis i stekpanna eller grillas. Racks i bit ugnssteks vanligtvis på hög värme och skivas efteråt, men kan också stekas skivad i panna. Både kotletter och racks är utmärkta att grilla.

Förbered, ansa
Köttet bör vara rumstempererat.
Torka av köttet på ytan. Salta och peppra.
Snitta fettkant så böjer sig inte köttet.

Steka lammkotlett
Stek först på hög värme någon minut.
Sänk sedan till medelhög värme.
Vänd när köttsaft tränger upp till ytan. Stek lika länge på andra sidan.
Stek per sida enligt nedan för saftigt kött.

Stek-

Råvikt

Tillagad

Tillagad

tid

gram

matvikt

köttvikt

Liten

2+2 min

100 g

60 g

50 g

Medel

3+3 min

130 g

80 g

65 g

Stor

4+4 min

175 g

110 g

90 g



Grilla lammkotletter
Norm för grilltider m.m. enligt ovan, men kan variera beroende på grillförutsättningarna. Se Om grillning. 

Läs mer

Lammsadel, lammracks

Lammstek

Recept med Lammkotletter

Det finns 1 recept med Lammkotletter

Annonser