Fisksoppa med räkor och saffranBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Fisksoppa med räkor och saffran

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h

    • 17 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 500 gram

      Vitfisk (filé)
    • 300 gram

      Räkor (oskalade)
    • 2 styck

      Bifftomater
    • 1 styck

      Purjolök
    • 2 klyfta

      Vitlök
    •  

      Matfett till stekning
    • 1 förp.

      Saffran
    • 1 tsk

      Fänkålsfrön (hela)
    • 2 msk

      Vetemjöl
    • 1.50 liter

      Vatten till soppa
    • 3 msk

      Fiskfond (konc)
    •  

      el. buljongtärning
    • 1.50 dl

      Grädde (matlagnings-)
    • 1 styck

      Lime (el. citron)
    •  

      Salt & peppar
    •  

      Kryddgrönt
    •  

      Vitt matbröd
  • Gör så här:
    1. Skär långa sneda skivor av purjolöken. Skålla tomater, dra av skinnet och finhacka. Skär fisken i mindre bitar och skala räkorna. Skär vitlöken i skivor.
       
    2. Fräs purjolök och vitlök i en stor kastrull på medelhög värme i ett par minuter. Stöt med slev så att purjolöken delar sig.
       
    3. Strö i saffran, fänkålsfrö och vetemjöl.  Tillsätt vatten och fond. Koka upp och låt småkoka i 5 minuter på medelvärme.
       
    4. Sänk till låg värme. Tillsätt grädde, tomater och fisk. Låt småkoka i 2-4 minuter beroende på fiskens tjocklek.
       
    5. Ta av kastrullen och tillsätt räkorna. Smaka av med lime el. citron och kryddor. Garnera med kryddgrönt t.ex. körvel. Servera gärna vitt bröd till.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Smakrik mat är alltid svårare att kombinera med dryck än rätter med "ren, enkel" smak. Rätter kan vara smakrika pga att många smaker ingår, som t.ex. i rätten Ugnstekt hälleflundra med oliver och parmesan i paprikacoulis. Rätten kan också ha en särpräglad smak t.ex. av fänkål, eller körvel i kombina  LÄS MER
Kockens tips!

Fisksoppa med saffran kan lagas med filéer från flertalet sorters vit fisk t.ex. gös, kolja, torsk, sej eller t.ex. nya importerade sorter som pangastus från Vietnam. Dock ej strömming eller sill. Även djupfryst fisk kan användas.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Fisksoppa minestrone
Om oss