Pocherade ägg, förlorade ägg

Pocherade ägg, förlorade ägg

  • 0 voting
    0Recension
    • 10 min

    • 5 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 4 styck

      Ägg
    • 1 msk

      Ättikssprit (12%)
    • 2 tsk

      Salt
    •  

      Vatten
    •  

      Äggringar?
  • Gör så här:


    Helpocherade ägg (gulan gömd i vita)

    1. Koka upp vatten (1,5 l), ättika (1 msk) och salt (2 tsk). Vattendjup bör vara cirka 6 cm och kastrullanten inte för hög, en "platå" är lämplig (stekpanna med rak kant).

    2. Sänk till sjudande vatten. Vattnet får inte koka för då deformeras äggen eller kan spricka. Knäck äggen ett i taget i en kopp. Håll koppen nära vattenytan. Låt ägget försiktigt glida ner i sjudande vatten. Pochera ett till högst tre ägg i taget.
    3. Låt ägget sjuda i 3 minuter, tills vitan stelnat och gulan fortfarande är lös. Skaka försiktigt på pannan så att äggen inte fastnar i botten.
    4. Ta upp äggen med hålslev och lägg i kallt vatten någon minut för att avstanna kokningen. Ta ur och snygga till kanterna med en kniv. Serveras direkt om de skall vara varma. De kan kan varmhållas i varmt, lättsaltat vatten (60°C). Skall de serveras kalla förvaras de i lättsaltat kallt vatten.

    Halvpocherade ägg (gulan syns)

    1. Täck botten på en panna med lite vatten. Tillsätt ättika (1 tsk) och salt (1 krm). Koka upp och sänk till sjudande värme.

    2. Knäck äggen, ett i taget i en kopp. Låt ägget försiktigt glida ner i ring/vattnet. Låt sjuda i 5 minuter. Ta bort ringen och ta upp ägget med stekspade.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Passar till

Egg Benedict - original

Egg Benedict - original

  • 10 min
  • 9 Ingredienser
  • Medel
Falsk Ägg Bénédictine

Falsk Ägg Bénédictine

  • 15 min
  • 10 Ingredienser
  • Medel
Kockens tips!

Förlorade ägg är detsamma som pocherade ägg. Poche = ficka på franska, dvs gulan i ett helpocherat ägg ligger i en vit ficka.

Ägg som skall pocheras, dvs kokas utan skal, måste vara purfärska, annars flyter ytan ut för mycket. Läs mer i Kockskolan > Äggets egenskaper.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Hawaiitoast med förlorade ägg
0 voting
Ägg & sillsmörgås
Om oss