Lammsadel, lammracks

Lammsadel, lammracks

(lammkotlettrad, lammkrona, lammspjäll)

Engelsk översättning saddle of lamb

Fransk översättning selle d´agneau, baron d´agneau

Italiensk översättning sella d´agnello

Tysk översättning Lammrücken

Spansk översättning silla de cordera

Lammsadel (dubbel kotlettrad) är lammets ryggparti, som består av filé och ben. Halverad på längden blir det en kotlettrad. Uppbunden lammsadel och lammkrona (ihopbunden i en ring) är varianter som kan förekomma. Benfri lammsadel är ett annat ord för filén.

Lammsadeln är lammets finaste köttdel. Det är mört och smakrikt. Fetthalt runt 12%.

Lammracks (lammspjäll) är kotlettrad från den främre delen av ryggen med de långa revbenen kvar. De säljs vanligen i bitar om 5-10 racks.

VIKT, PORTIONSVIKT Lammsadel (8 bitar)

Råvikt

Brutto

Ben

Fettkant

Kött

Liten

0,8 Kg

200 g

125 g

475 g

Medel

1,0 Kg

225 g

150 g

625 g

Stor

1,4 Kg

325 g

225 g

850 g


Portionsvikt: Beräkna 225 gram råkött med ben per portion, alternativt 2 dubbelkotlettskivor eller 4 racksskivor per normalportion.


TILLAGNING & TEMPERATUR SADEL, RACKS

Sadel, kotlettrad och racks i bit steks vanligtvis i ugn eller grillas.

UGNSTEKA Lammsadel
Låt köttet bli rumstempererat. Torka av ytan.
Skär bort feta partier på undersidan.
Tjockare fettkant på ovansidan rutas.
Krydda med salt, peppar, rosmarin, vitlök.
Bryn helst köttsidan i smör i het panna.
Lägg på ugnsgaller med plåt under.

Ugns-

Inner-

Tillagning

temp °C

temp °C

minuter

Rött, lätt rosa

150-200

55-65

15-30

Rosa 

150-200

65-70

25-45

Genomstekt

150-200

70-75°C

40-60


Ta ut köttet och låt det vila i ca 20 minuter.
Skär upp i bitar.


UGNSSTEKA Lammracks i bit
Köttet bör vara rumstempererat.
Sätt ugnen på 175ºC (till 225ºC).
Torka av köttet på ytan. Salta och krydda.
Bryn helst köttet först på hög värme i panna.
Eller pensla köttet med lite matolja.
Lägg på galler med plåt under, el. i ugnsform.
Sätt in i ugnen i 20-40 minuter.
Låt köttet vila inlindat i folie 10-20 minuter.
Skär upp i bitar.


GRILLA Lammracks i bit
I princip gäller grilltider enligt tabell ovan. Grundregeln är att grilla bensidan i 10-15 minuter och 5-7 minuter på köttsidan. Testa med ett snitt i köttbiten. De yttre spetsarna på racksen skärs rena från kött och bör kläs in med aluminiumfolie för att inte bli svartbrända.

Recept med Lammsadel, lammracks

Det finns 5 recept med Lammsadel, lammracks

Annonser