Apelsin

Apelsin

(sötorange, sötapelsin, kinaäpple)

Latin: Citrus sinensis

Engelsk översättning orange, sweet orange

Fransk översättning orange, orange douce

Italiensk översättning arancia, arancia

Tysk översättning Apfelsine, Orange

Spansk översättning naranja, naranja dulce

Apelsin är en art i släkte citrusfrukter inom familj vinruteväxter. Det är ett litet, ständigt grönt träd med blad som har vingade skaft. Blommorna är stora, väldoftande och vita. Frukten/bäret (apelsinenen) är syrlig till söt och mycket C-vitaminrik. Samtidigt som trädet blommar kan förra säsongens frukter hänga kvar.

Växten anses härstamma från Kina och Bortre Indien och kom till Europa i slutet av 1400-talet (namnet från tyskans Apfelsine, apfel = äpple, Sina= Kina, förr kallat kinaäpple). Odlas främst i medelhavs­länderna, Syd- och Central­amerika, Florida, Kalifornien och Australien. De många apelsinsorterna kan indelas i blonda apelsiner (gult kött) och blodapelsiner (rosarött kött). Det finns även sura apelsiner, dvs. pomeranser.

Frukten, som skördas mogen, äts gärna naturell, eller används till marmelad och juice i stor omfattning. Fungerar ofta som smaksättare av mat eller i efterrätter och i likörer. Ytterskalet rivs och används som krydda. Från skilda delar av trädet framställs olika eteriska oljor.

Säsong: oktober - maj.

Förvaras svalt, 2-5°C. 

Hållbarhet: 2-3 veckor. 1-2 vid 20°C.

Juice: En apelsin ger 0,7-1 dl juice.

Läs mer

Morton: Fruits of Warm Climate

Recept med Apelsin

Det finns 80 recept med Apelsin

Annonser