Vitlök

Vitlök

(vitlökspulver)

Latin: Allium sativum

Engelsk översättning garlic

Fransk översättning ail

Italiensk översättning aglio

Tysk översättning Knoblauch

Spansk översättning ajo

Vitlök består av flera smålökar (klyftor), som omges av hinnartade fjällika blad. Det är en av väldens mest använda smaksättare av mat, främst i latinspråkiga kulturer. Vitlök är en mångtusenårig asiatisk kulturväxt och det fanns vitlök i Tutankhamons grav (1358 f.Kr.). Som medicinalväxt har löken lång historia och har använts som "ont­avvänjande" medel mot vampyrer, varulvar och häxor. Fortfarande har växten rykte om sig att vara bra på allehanda sätt, t.ex. vid förkylning. Vitlök säljs i allmänhet lätt torkad, men färsk och rökt förekommer (se bild > Färsk vitlök; Rökt vitlök). Även vitlöksstjälkar används (se bild > Vitlökstälkar).

King solo: är en variant av den vanliga vitlöken. Den största skillnaden är att den inte innehåller några klyftor, utan hela löken är i ett enda runt stycke. Smaken är densamma som vanlig vitlök, möjligen något mildare. En king solo motsvarar ungefär fyra vitlöksklyftor. Se bild > King solo.

Vitlökspulver är vitlök i pulverform. 1 krm = 1 klyfta. 1 tsk = 5 klyftor. 1 msk = 15 klyftor.

Vitlökssalt är en vanlig krydda, dvs salt med vitlökssmak. Det finns också vitlökspasta.

  • Vikt: En vitlök väger cirka 50 gram. En torkad klyfta väger cirka 5 gram. En king solo väger cirka 20 gram.
  • Smak: Vitlök har en synnerligen genomträngande doft och smak. Färsk vitlök är mildare än torkad. Ju mer man sönderdelar klyftorna desto starkare smak. Tillagad blir den mjuk och sötaktig.
  • Alternativ: Knappast ersättningsbar. I brist på vitlök får man använda annan lök t.ex. gul lök.
  • Försäljning: Säljs torkad året om i butik. Färsk och rökt är svår att hitta i svensk butik.
  • Förvaras torrt och svalt. Lång hållbarhet, flera månader men tappar smak med tiden.

Hälsa: Inom naturmedicin anses vitlök ha allehanda hälsobringande egenskaper. Vetenskapliga belägg saknas. 

Odling: Vitlök bildar sällan frö och förökning sker genom plantering av vitlöksklyftor. Vitlök finns därför inte vilt i naturen. Den odlas främst i subtropiskt klimat och i tempererade områden över hela världen.


ANVÄNDNING

Vitlök används i nästan alla matkulturer men i synnerhet i de latinspråkiga. Hel, pressad, hackad eller riven som smaksättare av mat. Det kraftfulla, karaktäristiska smaken gör att många är antingen vitlöksälskare eller hatare. Använd vitlök med försiktighet om du inte tillhör entusiasterna. Att gnida in en salladstallrik, stekpanna eller en grillad brödskiva kan räcka. Vitlök bör inte brynas, bara fräsas (lättstekas). Den anses passa bäst i sallader och till kraftfull mat t.ex. bogkött och speciellt till kött av lamm. Gärna hel i mustiga grytor eller instuckna i en stek. Vitlök används flitigt i salladsdressingar, marinader, aromsmör och såser. Den bör inte användas till milt smakande rätter av fisk, spädlamm, kalvstek och liknande, för att vitlöken starka smak dödar råvarans finstämda smak.

Klassiska rätter:

  • Vitlöksspäckad lammstek där vitlöksklyftor trycks in i köttet som sedan ungslagas.
  • Potatisgratäng kryddas vanligen med vitlök. Serveras ofta till lammköttsrätt.
  • Vitlökssmör dvs aromsmör smaksatt med vitlök.
  • Vitlöksbröd är vanligen rostat eller stekt vitt bröd där ytan gnidits in med vitlökshalvor.  

Ansa: Vitlöks används ibland med skal, men vanligtvis skalar man den och trycker ut klyftorna ur sina höljen. Klyftona kan användas hela eller pressad i speciell vitlökspress, finhackad eller mosad med bredsidan av en kniv för att få ut mer smak.

Läs mer

Pressverktyg

Recept med Vitlök

Det finns 615 recept med Vitlök

Annonser