Silverlök

Silverlök

(rundlök)

Latin: Allium cepa

Engelsk översättning white onion

Tysk översättning Silberzwibel

Silverlök (rundlök) är nära släkt med den gula och röda. Skalet är silverglänsande och fruktköttet är vitt.

  • Vikt: Silverlök säljs i en mindre variant (cirka 70 gram) och en större (cirka 150 gram).
  • Smak: Den är saftig och förhållandevis mild i smaken.
  • Alternativ: Rödlök, schalottenlök m.fl. löksorter.
  • Försäljning: Säljs färsk året om i butik.
  • Förvaras torrt och helst kallt i kylskåp +2 till +4°C och kan då lagras i flera månader.
    I rumstemperatur cirka 1 månad.

ANVÄNDNING

Silverlök har samma användningsområden som gul lök, både som krydda och grönsak, rå eller anrättad. Den mildare smaken gör att den som rå passar väl i sallader och tillagad när man önskar mildare smak. På samma sätt som gul lök kan den kokas hel eller i bitar, ungslagas t.ex. fylld med färs, skivad fräst i matfett för att ge smak åt anrättningar. Den kan ingå i soppor, grytor, gratänger och inläggningar. Används ganska sparsamt då skillnaden mot gul och röd lök inte är så stor. 

Ansa: Ta bort det yttersta pappersartade, skalet och ofräscha skaldelar genom att skära ett snitt i skalet och sedan dra bort ytterskalet.

Kokning: Silverlök kan kokas hel eller i klyftor. Övriga tillagningssätt se recept och Kockskolan > Om tillagning grönsaker.

Koktid: Mindre silverlök kokas 5-10 minuter för att bli mjuk, stor hel lök i 10-15 minuter.

Recept med Silverlök

Det finns 7 recept med Silverlök

Annonser