Schalottenlök

Schalottenlök

(chalottenlök)

Latin: Allium cepa ascalonicum

Engelsk översättning shallot

Fransk översättning échalote

Italiensk översättning scalogne

Tysk översättning Schalottenzwiebel

Spansk översättning chalote

Schalottenlök är nära släkt med den gula och röda. Den anses av många som den finaste löken och har en karaktäristisk smak, som är mildare än vanlig lök. Den skiljer sig också i det att den bildar knippen av sidolökar i samma hölje.

Bananschalottenlök är en långsmal större variant (8 -15 cm) och smakar som den vanliga.

  • Vikt: Schalottenlök väger runt 30 gram per styck, bananschalottenlök cira 80 gram.
  • Smak: Rå lök har skarp smak, men är mildare än både gul och röd lök.
  • Alternativ: Rödlök, silverlök m.fl. löksorter.
  • Försäljning: Säljs färsk året om i butik.
  • Förvaras torrt och helst kallt i kylskåp +2 till +4°C och kan då lagras i flera månader.
    I rumstemperatur cirka 1 månad.

ANVÄNDNING

Schalottenlök har i grunden samma användnings­område som gul lök och röd lök, både som krydda och grönsak. Passar väl råhackad i sallader om man önskar mildare smak. I matsammanhang används den främst till "finare" rätter, kokt eller lättstekt. Hel skalad bananschalottenlök är fin att glasera och servera som tillbehör.

Ansa: Ta bort det yttre pappersartade skalet genom att skära ett snitt i löken varefter skalet dras av. Liksom för annan lök innehåller den svavelhaltiga eteriska oljor som svider i ögonen, men är inte lika irriterade som för gul och röd lök.

Kokning: Schalottenlök kan med fördel kokas hel. Övriga tillagningssätt se recept och Kockskolan > Om tillagning grönsaker.

Koktid: Hel kokas mjuk på 3-6 minuter, bananschalottenlök 5-8 minuter.

Läs mer

Bananschalottenlök

Recept med Schalottenlök

Det finns 132 recept med Schalottenlök

Annonser