Rödlök

Rödlök

Latin: Allium cepa

Engelsk översättning red onion

Fransk översättning oignon rouge

Italiensk översättning cipolle rosse

Tysk översättning rote Zwiebel

Spansk översättning cebolla roja

Rödlök är nära släkt med den gula. Den har vinrött skall och vitt fruktkött med röd markering. Den förknippas mest med sillinläggningar, men kan användas som gul lök i de flesta sammanhang.

  • Vikt: Rödlök säljs vanligtvis stor med en vikt runt 150 gram.
  • Smak: Rå rödlök har skarp smak, men mildare än gul lök.
  • Alternativ: Gul lök, silverlök, schalottenlök m.fl. löksorter.
  • Försäljning: Säljs färsk året om i butik.
  • Förvaras torrt och helst kallt i kylskåp +2 till +4°C och kan då lagras i flera månader.
    I rumstemperatur cirka 1 månad.

ANVÄNDNING

Röd lök har samma användningsområden som gul lök, både som krydda och grönsak, rå eller anrättad. Flitigt använd vid inläggning av sill och pickles. Den har mildare smak än gul lök och är därför mer passande rå i sallader eller tillagad när mildare smak önskas. På samma sätt som gul lök kan den kokas hel eller i bitar, ungslagas t.ex. fylld med färs, skivad fräst i matfett för att ge smak åt anrättningar. Den kan ingå i soppor, grytor, gratänger och inläggningar.

Ansa: Ta bort det yttersta pappersartade skalet och ofräscha skaldelar. Löken innehåller svavelhaltiga eteriska oljor som svider i ögonen. Kall lök och frisk luft minskar tårflödet. Akta att inte gnida ögonen med fingrarna för då kan det svida än värre. Kallt vatten i ögonen lindrar.

Kokning: Rödlök kan kokas hel eller i klyftor. Övriga tillagningssätt se recept och Kockskolan > Om tillagning grönsaker.

Koktid: Späd, färsk smålök och lök i mindre klyftor kokas 3-6 minuter. Äldre stor, hel lök i 10-20 minuter.

Recept med Rödlök

Det finns 240 recept med Rödlök

Annonser