Pärllök

Pärllök

(borretanalök)

Latin: allium porrum, allum ampeloprasum

Engelsk översättning pearl onion, cocktail onion

Fransk översättning oignon perlé, petit oignon

Italiensk översättning cipolline perlate

Tysk översättning Perlzwiebel

Spansk översättning cebolla perlada

Pärllök är plattrunda små lökar som förekommer i tre olika varianter. Dels en småvuxen art av matlök, dels den i medelhavs­området vildväxande arten allium ampeloprasum, dels en vit småvuxen variant av purjolök (allum porrum). Den sist nämnda är den vi brukar hitta i butikerna. Allum porrum-varianten är rund och något platt i formen, samt varierar i storlek från liten till medelstor. Den odlas mycket i Italien och används i industrin för inlägg­ningar.

  • Vikt: Runt 65 gram.
  • Smak: Liknande gul lök och purjolök.
  • Alternativ: Annan smålök, gul lök, purjolök m.fl. löksorter.
  • Försäljning: Säljs färsk året om i butik.
  • Förvaras torrt och helst kallt i kylskåp +2 till +4°C och kan då lagras i flera månader.
    I rumstemperatur cirka 1 månad.


ANVÄNDNING

Löken passar bra att kokas eller stekas hel. god att glasera. Serveras som tillbehör eller i grytor och kan i övrigt användas på samma sätt som gul eller annan matlök. Avänds till syltning och inläggningar. 

Ansa: Ta bort det yttre pappersartade skalet genom att skära ett snitt i löken varefter skalet dras av.

Koktid: Hel kokas 5-10 minuter för att mjukna.

Recept med Pärllök

Det finns 7 recept med Pärllök

Annonser