Purjolök

Purjolök

(Sparrispurjo)

Latin: Allium porrum

Engelsk översättning leek

Fransk översättning poireau

Italiensk översättning porro

Tysk översättning Porree

Spansk översättning puerro

Purjolök är en tvåårig ört som kan bli halvmetern hög. Löken är omtalad i bibeln och var känd i det forntida Egypten. I Wales blev purjolök nationell symbol, sedan man vunnit ett slag mot anglosaxarna på 600-talet. Purjon bildar ingen rund lök, utan en långsträckt cylindrisk lök, med kraftig grön bladbildning i toppen. Den nedre delen, som växer under jord och därmed är vit, är lång och jämntjock och består av kraftigt sammanpressade bladslidor. Som ugn och smal planta är det en utsökt primör, som brukar kallas sparrispurjo. Det finns många olika odlade sorter.

  • Vikt: Normalstor runt 250 gram, varav grön blast 100 gram. Späd/liten cirka 150 gram varav grön blast 50 gram, stor/kraftig 500 gram varav grön blast 300 gram.
  • Smak: Purjolök har mildare smak än andra matlökar. Den mörkgröna blasten har krafigare smak än den vita delen.
  • Alternativ: Salladslök, silverlök, schalottenlök m.fl. löksorter.
  • Försäljning: Säljs färsk året om i butik.
  • Förvaras kallt i kylskåp +2 till +4°C, gärna i plastpåse för att skyddas mot uttorkning varvid den håller sig i flera veckor. I rumstemperatur någon vecka.


ANVÄNDNING


Purjolöken har mildare smak än andra lökar och kan ätas rå tunt skivad i sallader eller som garnering. Hel kokt vit del är god som ensamrätt med (rört) smör eller med hållandässås till. Inrullad i bacon kan den stekas i panna. Den ingår ofta i soppor, grytor, gratänger, som smaksättare av buljonger och i inläggningar t.ex. av sill. Vanligtvis används det vita skaftet, men den gröna delen är mer smak- och vitaminrik och kan med fördel utnyttjas i soppor och grytor om den inte är för grov och seg. Använd framför allt de ljusgröna partiet närmast det vita fruktköttet. Purjo kan med fördel marineras på olika sätt. Passar till de flesta maträtter, speciellt till äggrätter.

Ansa: Snitta purjon på längden och skölj den noga i rinnande kallt vatten för att bli av med sand och jord. Skaka ur vattnet. Skär bort rotfästet och den del av blasten som inte önskas. Skär i bitar eller skiva efter behov.

Kokning: Purjo kokas hel (vit del), skuren i bitar, eller skivad. Övriga tillagningssätt se recept och Kockskolan > Om tillagning grönsaker.

Koktid: Hel kokas mjuk på 5-10 minuter, i mindre bitar på 3-5 minuter och tunt skivad räcker några minuter. Purjon är inte känslig för att kokas under längre tid t.ex. i grytor.

Recept med Purjolök

Det finns 151 recept med Purjolök

Annonser