Gul lök

Gul lök

(gullök)

Latin: Allium cepa

Engelsk översättning yellow onion

Fransk översättning oignon jaune

Italiensk översättning cipollo gialle

Tysk översättning gelbe Zwiebel

Spansk översättning cebolla blanca

Gul lök är den mest odlade av alla lökväxter. Står det bara "lök" i receptet avses vanligtvis gul lök. Smålök kallas ofta för steklök, buntlök eller knipplök. Unga primörer är utsökt goda att koka. Gul lök är god att rosta (torrsteka) och använda som krydda. Läs mer > Rostad lök.

  • Vikt: Gul lök sorteras i diameterstorlek: Små 25-40 mm, medel 40-55 mm, medelstor 55-70 mm, stor över 70 mm.
  • Smak: Rå lök har skarp smak, vilket mildras om hackad lök får ligga i kallt vatten i cirka 15 minuter.
  • Alternativ: Rödlök, silverlök, schalottenlök m.fl. löksorter.
  • Försäljning: Säljs fäsk året om i butik. Likaså rostad lök på burk.
  • Förvaras torrt och helst kallt i kylskåp +2 till +4°C och kan då lagras i flera månader.
    I rumstemperatur cirka 1 månad.


ANVÄNDNING

Gul lök är den mest använda löken. Den används som smaksättare på allehanda sätt och passar till de flesta maträtter rå eller tillagad. Hackad rå lök är nästintill oumbärligt till vissa rätter som råbiff och löjromstoast. Används rå eller rostad i sallader. Hel kan löken kokas och serveras som tillbehör, eller som ensamrätt med smör eller hollandaisesås till. Den kan ungslagas t.ex. fylld med färs. Skivad fräses den i matfett för att ge smak åt anrättningar. Vanligtvis lättsteker man löken, men bryt lök förekommer till vissa klassiska anrättningar t.ex. ihop med brunsås. Den ingår i många soppor, grytor, gratänger och inläggningar. Friterade lökringar är den delikatess.

Klassiska rätter:

  • Löksoppa innehållande gul lök, vitlök, gärna lite vin och socker samt kryddor. Till soppan serverar man vitt bröd med god hårdost. Se recept.
  • Färserade lökdolmar, dvs urgröpt lök som fylls med köttfärsblandning och sean ugnslagas. Se recept > Lökdolmar på norskt vis.

Ansa: Ta bort det yttersta pappersartade, ljusbruna skalet och eventuellt också det första inre grönaktiga, samt ofräscha skaldelar. Enklast gör man detta genom att halvera löken, skära ett snitt i skalet och dra bort ytlagret. Hur proffsen hackar lök se You Tube-länk nedan. Löken innehåller svavelhaltiga eteriska oljor som svider i ögonen. Kall lök och frisk luft minskar tårflödet. Akta att inte gnida ögonen med fingrarna för då kan det svida än värre. Kallt vatten i ögonen lindrar.

Kokning: Gul lök kan kokas hel eller i klyftor. Övriga tillagningssätt se recept och Kockskolan > Om tillagning grönsaker.

Koktid: Späd, färsk smålök och lök i klyftor kokas 3-6 minuter. Äldre stor, hel lök i 10-20 minuter.

Läs mer

You Tube: Melker Andersson hackar lök

Recept med Gul lök

Det finns 563 recept med Gul lök

Annonser