Gräslök

Gräslök

(kinagräslök)

Latin: Allium schoenoprasum, tuberosum

Engelsk översättning chive

Fransk översättning ciboulette

Italiensk översättning erba cipollina

Tysk översättning Schnittlauch

Spansk översättning cebollino

Gräslök tillhör släkte lökväxter. Det är en tuvbildande ört 1-5 dm hög. Den har runda ihåliga blad, som är det man brukar använda. Blommorna är ljuslila och sitter på ett massivt oätligt skaft. Blommorna däremot är dekorativa och mycket goda innan de torkat ihop i sommarvärmen. Växten är rik på A- och C-vitamin. Gräslök växer vilt i södra och mellersta Sverige, dock sällsynt i Skåne och Bohuslän. Förekommer frekvent på försommaren i Östersjöns skärgård, till glädje för alla fritidsseglare.

Kinagräslök (tuberosum), som har odlats i Kina i över tusen år, är en nära släkting till gräslöken, men med platta blad och doft av vitlök.

  • Smak: Bladen har kraftig löksmak och doft, men inte lika påträngande som matlök modell gul och röd lök. Blommorna är smakrikare än bladen.
  • Alternativ: Salladslök, purjolök eller annan mild lök.
  • Försäljning: Säljs året om i butik, färsk i kruka eller knippen. Kan förekomma torkad men är inte lika god.
  • Förvaring: Färsk gräslök i kruka kan hålla sig någon vecka om den förvaras svalt. Avklippta knippen håller sig cirka en dag i rumstemperatur, något längre om knippan sätts i vatten.

Odling: Gräslök i kruka kan omplanteras i ny jord och vattnas rikligt. Gräslök är lätt att odla i kryddlandet.


ANVÄNDNING

Gräslök används uteslutande rå, t.ex. finhackad på smörgås, i sallader, eller som krydda i kalla såser baserade på gräddfil eller majonnäs. Utmärkt som garnityr av soppor, fisk- rom- och äggrätter.

Klassiska rätter:

  • Matjessill med  finhackad gräslök och gräddfil. En nödvändighet på midsommarbordet.

Ansa: Rensa bort torra blad och skölj i kallt vatten.

Kokning: Aromen går förlorad vid kokning. 

Recept med Gräslök

Det finns 134 recept med Gräslök

Annonser