Fläskfilé med råstekt potatis och vitlökssmör

Fläskfilé med råstekt potatis och vitlökssmör

  • 0 voting
    0Recension
    • 50 min

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 800 gram

      Fläskfilé
    • 2 msk

      Smör till stekning
    • 600 gram

      Potatis (fast sort)
    • 1 styck

      Gul lök
    • 50 gram

      Smör
    • 2 klyfta

      Vitlök
    • 0.50 kruka

      Persilja
    •  

      Salt & peppar
    • 4 dl

      Kalvbuljong
    •  

      el. vatten+konc kalvfond
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 130°C. Skala potatis. Skiva i cirka ½ cm tjocka skivor. Lägg i vatten för att skölja av stärkelse.

    2. Finhacka persilja och vitlök. Mjukrör smör. Blanda med persilja och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Rulla in i smörpapper. Ställ i kyl.

    3. Koka (reducera) kalvbuljong tills hälften finns kvar.

    4. Krydda fläskfilé med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn köttet runt om. Lägg i en form.

    5. Stick i en stektermometer. Sätt in i ugnen tills kärntemperaturen är 70°C. Tag ut och låt vila.

    6. Stek potatisen i smör tills den får färg och är klar. Salta och peppra. Lägg upp på fat.

    7. Höj temperaturen i ugnen till 175°C. Skiva köttet. Lägg ovanpå potatisen. Slå över den reducerade kalvfonden. Skiva vitlökssmöret och lägg på. Sätt in i ugnen cirka 5 minuter. Tag ut och servera genast.

KOCK: MagnusMagnus

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Fläsk- och korvrätter är oftast smakrika. En salt köttbit t.ex. kassler eller rimmad fläsklägg kombineras gärna med smakrika tillbehör som senap, äppelmos o.d. Kött och tillbehör är oftare kraftfulla än magra, men kan vara magert vi  LÄS MER
Kockens tips!

Gör man denna rätt på oxfilé heter den cour de filet provencale och sägs härstamma från den store Julius Carlssons tid på Bacchi Vapen i Stockholm.

Kommentar
Om oss