Apelsin- och nejlikakryddad lax med brysselkål och senap

Apelsin- och nejlikakryddad lax med brysselkål och senap

  • 0 voting
    0Recension
    • 40 min

    • 14 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 600 gram

      Laxfilé
    • 2 tsk

      Salt
    • 2 styck

      Apelsin
    • 2 styck

      Kryddnejlika
    • 14 styck

      Brysselkål
    • 0.60 kilo

      Potatis (fast sort)
    • 50 gram

      Smör
    • 0.50 dl

      Olivolja
    •  

      Salt & peppar
    • 4 msk

      Gräddfil
    • 2 tsk

      Senap (fransk osötad)
    • 2 krm

      Strösocker
    •  

      Dill
    •  

      Kryddkrasse
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 120°C.

    2. Skär lax i 4 lika stora bitar. Riv skal på apelsiner, pressa juicen men spar den till brysselkålen.Krossa nejlikor.

    3. Klappa i laxen med socker, salt, nejlika och apelsinskal.Låt stå i 10-15 minuter.

    4. Blanda gräddfil, senap och socker. Ställ åt sidan.

    5. Borsta potatisen noga och koka i lättsaltat vatten.

    6. Plocka bort ev. dåliga blad på brysselkål.
      Dela den. Koka upp brysselkål, apelsinjuice, smör och så mycket vatten att det precis täcker i en låg vid panna. Koka den precis färdig. Tag upp och kyl snabbt ner kålen.

    7. Lägg laxen på en plåt och baka i ugnen i cirka 12-15 minuter. (Innertemperatur bör ligga runt 43-45 grader.)

    8. Dela potatisen på hälften. Vänd ner potatis och brysselkål i ”apelsinbuljongen”. Värm det.

    9. Lägg upp brysselkål och potatis i djup tallrik med lite av buljongen. Lägg laxen på, rippla runt lite senapsgräddfil. Avsluta med krasse och dill.

KOCK: MagnusMagnus

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Smakrika fiskrätter har flera tydliga grundsmaker och kan innehålla speciellt smakrika tillbehör vilket ger smakrikedom. Kraftfull blir rätten t.ex. om den består av fet fisk och kaloririka tillbehör. Hasselsmörbakad laxfilé är en ganska kraftfull rätt med sammansatt smakupplevelse och ett typiskt r  LÄS MER
Kommentar
Om oss