Hjortstek med svarta vinbär, äpple och rotselleri

Foto: Magnus Skoglund

Hjortstek med svarta vinbär, äpple och rotselleri

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Hjortstek

800,0 

gram

Timjan

1,0 

kvist

Smör till stekning

2,0 

msk

Salt & svartpeppar

 

 

 

Rotsellerikräm:

 

Rotselleri

400,0 

gram

Vatten

2,0 

dl

Grädde

2,0 

dl

Smör

3,0 

msk

 

Skysås:

 

Kalvfond (konc)

2,0 

msk

Vatten

4,0 

dl

Svart vinbärsgelé

1,0 

dl

Rödvinsvinäger

2,0 

msk

Fänkålsfrön (mald)

1,0 

tsk

Salt & svartpeppar

 

 

 

Äpple

1,0 

styck

Karljohansvamp

200,0 

gram

Smör till stekning

1,0 

msk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Carnegie Stark-Porter

Potertyp
Pris: 16 kr

Fler dryckestips

(Portionsvikt: 535 gram)

Ingredienser

Hjortstek 800,0 gram  

Timjan 1,0 kvist  

Smör till stekning 2,0 msk  

Salt & svartpeppar  

 

Rotsellerikräm:

Rotselleri 400,0 gram  

Vatten 2,0 dl  

Grädde 2,0 dl  

Smör 3,0 msk  

 

Skysås:

Kalvfond (konc) 2,0 msk  

Vatten 4,0 dl  

Svart vinbärsgelé 1,0 dl  

Rödvinsvinäger 2,0 msk  

Fänkålsfrön (mald) 1,0 tsk  

Salt & svartpeppar  

 

Äpple 1,0 styck  

Karljohansvamp 200,0 gram  

Smör till stekning 1,0 msk  

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Sätt ugnen på 125°C. Krydda hjortstek med salt och peppar. Hetta upp smör i stekpanna. Lägg i timjankvist. Stek hjorten gyllene runt om.
  2. Lyft upp steken och stick in en termometer till mittten av köttet. Stek färdig i ugnen till en innertemperatur på 54°C, 30 40 minuter. Låt vila 15 minuter innan servering.
  3. Skala och skär ner selleri. Koka upp selleri och vatten. Tillsätt grädde och koka sellerin är mjuk. Mixa i en blender bara sellerin med lite av vätskan och smör, precis så att mixern orkar driva runt. Mixa till en slät kräm. Smaka av med salt.
  4. Koka ihop vatten och fond med gelé, fänkålsfrö och vinäger till god smak. Red av med maizena. Smaka av med salt och mycket svartpeppar.
  5. Skär ner äpple och svamp. Stek gyllene i smör. Krydda med salt och peppar.

Kockens kommentar

Finns inte färsk karljohan går det bra med 25 gram torkad till 4 portioner.

Fler recept inom Hjort, rådjur

Liknande recept som Hjortstek med svarta vinbär, äpple och rotselleri

Annonser