Kokkaffe, bryggkaffe

Kokkaffe, bryggkaffe

(E-brygg, mellanrost, skånerost, franskrost, mörkrost)

Italiensk översättning espresso americano

Kokkaffe är kaffe avsett för kokning. Förr var detta det vanliga sättet att dricka kaffe i Sverige, medan att brygga kaffe numera förekommer mest.

Bryggkaffe har en finare malningen än kokkaffe. Regeln är att ju längre kaffet är i kontakt med vatten desto grövre skall malningen vara. Likaså gäller att kaffet innehåller mer garvsyra, desto längre kontakt kaffet (sumpen) har med hett vatten. S.k. E-brygg är ett lite grövre malt kaffe speciellt avsett för elbryggare.

Det färdigmalda kaffe som saluförs i handeln består av 8-10 olika sorters kaffebönor. Smakegenskaperna hos kaffet kan ändra sig från skörd till skörd, men genom att variera blandningarna kan producenterna få fram samma smak varje gång, vilket gör det egna kaffemärket unikt.

Vanliga smakbeteckningar: Mellanrost, skånerost, franskrost och mörkrost vilket bl.a. anger grad av kafferostning. Colombia anges ofta då detta kaffe anses extra fint. Detsamma gäller Java.

Omvandling kaffepulver: 1 dl = 35 g. 100 g = 2,85 dl.

Läs mer

Koka kaffe

Filtertrattbrygga

Elbrygga

Recept med Kokkaffe, bryggkaffe

Det finns 6 recept med Kokkaffe, bryggkaffe

Annonser