Honungs- och pepparglaserad fransyska med rostade rotfrukter och morotsdipp

Honungs- och pepparglaserad fransyska med rostade rotfrukter och morotsdipp

  • 1 voting
    1Recension
    • 2 h

    • 21 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 600 gram

      Fransyska
    • 1.50 msk

      Svartpeppar
    • 1 msk

      Anis (hel)
    • 1 msk

      Timjan
    • 0.50 dl

      Honung
    • 1 dl

      Soja
    • 1 dl

      Rapsolja (neutral)
    • 1 msk

      Ingefära (färskriven)
    • 1 msk

      Sesamfrö
    • 1 dl

      Syltlök
    • Rotfrukter:
    • 3 styck

      Morot
    • 3 styck

      Palsternacka
    • 6 st liten

      Potatis
    • 3 klyfta

      Vitlök
    • 2 st liten

      Gul lök
    • 2 msk

      Timjan (torkad)
    •  

      Timjan (färsk)
    •  

      Flingsalt
    •  

      Rapsolja (kallpressad)
    • Röra:
    • 1 dl

      Yoghurt (grekisk)
    • 1 styck

      Skal från citron
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 150°C.
    2. Blanda honung, soja, ingefära och olja. Krossa och blanda svartpeppar, anisfrö och timjan.
    3. Pensla köttet med 1/3 av marinaden. Strö på kryddblandningen i ett jämt lager.
    4. Sätt i en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i köttet. Stek köttet i cirka 1 ½ timme, till innertemperatur 56°C.
    5. Pensla köttet med marinaden minst 2 gånger under stektiden. Låt svalna.
    6. Skiva köttet tunt och lägg på ugnsplåt. Pensla eller häll på mer marinad. Täck köttet med folie.
    7. Röra: Koka morot mjuk. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
    8. Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 200°C.
    9. Dela rotfrukter och lök i grova bitar. Lägg alla ingredienser utom färsk timjan på en oljad ugnsplåt och rosta i cirka 15 minuter.
    10. Strö på flingsalt och färsk timjan på rotfrukterna vid servering.
    11. Värm köttet i ugnen strax innan servering. Strö på sesamfrön och hackad syltlök vid serveringen.

KOCK: KocklandslagetKocklandslaget

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är oftast smakrika. Dels är köttet smakrikt, dels tillbehören. En klassiker är t.ex. den mustiga köttgrytan Boeuf bourguignon som är full av smaker. Marineringar brukar vara smakrika och vin i rätten gör sitt till smakrikedomen.  LÄS MER
Kockens tips!

Kocken rekomenderar naturbeteskött.
Kommentar
Om oss