Saftiga lussebullar med kesellaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Saftiga lussebullar med kesella

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 40 min

    • 12 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    1 Sats (à 36 bullar)

    • 50 gram

      Jäst röd (för söta degar)
    • 5 dl

      Mjölk
    • 250 gram

      Kesella
    • 1 gram

      Saffran
    • 0.50 tsk

      Salt
    • 1.50 dl

      Baksirap (vit)
    • 100 gram

      Smör
    • 15 dl

      Vetemjöl Special
    • 2 dl

      Mjöl till utbakning
    •  

      Bakplåtspapper
    • Garnering:
    • 1 dl

      Russin
    • 1 styck

      Ägg till pensling
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 225ºC.
      Låt smöret bli rumsvarmt.
      Smula jäst i en bunke.
       
    2. Häll mjölk och kesella i kastrull och värm till fingervarmt (37ºC). Tag av från plattan och rör ner i bunken så att jästen löser sig.
       
    3. Rör ner saffran, salt, sirap och mjöl. Tillsätt smör i omgångar. Arbeta degen smidig tills den släpper från bunken. Tillsätt ev. mer mjöl. Lägg över bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
       
    4. Knåda degen på mjölad bänk. Dela upp degen i portionsbitar och rulla ut till långsmala korvar. Rulla in ändarna åt motsatt håll för att forma lussebullar.
       
    5. Lägg över på smörad plåt, eller plåt med bakplåtspapper. Tryck i russin och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
       
    6. Vispa upp ägg i en kopp med en gaffel. Pensla lussebullarna med äggvispet. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 7 minuter.

KOCK: AnneAnne

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Forma figurer såsom lussekatter, längder eller flätor efter eget önskemål.

Var uppmärksam med tiden för gräddningen. Ugnstiden kan skilja sig beroende på ugnstyp och lussekatterna blir snabbt brända.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Lussekatter, lussebullar
0 voting
Saftigaste ugnsskinkan
Om oss