Saffransdoftande brödBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Saffransdoftande bröd

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 12 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Halvbröd

    • 50 gram

      Jäst (färsk)
    • 0.50 liter

      Mjölk
    • 1 förp.

      Saffran (0,5 gram)
    • 2 styck

      Citron
    • 1.50 msk

      Salt
    • 2 msk

      Strösocker
    • 1 styck

      Äpple
    • 1.50 liter

      Vetemjöl
    • 2 dl

      Vetemjöl till utbak
    • 1 styck

      Ägg till pensling
    • 2 dl

      Sötmandel (hackad)
    •  

      Brödform
  • Gör så här:
    1. Värm mjölk fingervarmt (37ºC).
      Riv gult citronskal.
      Kärna ur och riv äpple.
       
    2. Smula jäst i en stor bunke.
      Tillsätt mjölk och rör ut jästen.
       
    3. Tillsätt citronskal, äpple saffran, socker och salt. Blanda med mjölet. Arbeta degen smidig.Låt jäsa under duk i 40 minuter.
       
    4. Häll mjöl på bakbord och bearbeta degen en kort stund. Fördela degen i formar. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
       
    5. Sätt ugnen på 175ºC.
      Grovhacka mandel.
       
    6. Vispa upp ägg i en kopp med gaffel. Pensla bröden med äggvisp. Strö över mandel. Grädda i ugn i ca 30 minuter.

KOCK: AnneAnne

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Det finns vackra engångsformar av tunnt trä som kan sättas in i ugnen. De kan vara svåra att få tag på. Fråga på bagerier om de har sådana. Halvstora metallformar är lättare att få tag på. Eller så lagar man två stora bröd som vanligt.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Grillat bröd

Grillat bröd

10 minEnkelt

Om oss