SardelltapenadeBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Sardelltapenade

  • 0 voting
    0Recension
    • 12 min

    • 10 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    5 Antal portioner

    • 150 gram

      Oliver (svarta)
    • 4 msk

      Kapris
    • 8 styck

      Sardellfilé (inlagd)
    •  

      el. ansjovisfiléer
    • 5 klyfta

      Vitlök
    • 1.20 dl

      Olivolja
    •  

      Svartpeppar (nymald)
    • Tillbehör:
    •  

      Vitt matbröd
    •  

      t.ex. baguette
    •  

      Ger 0.5 dl per portion
  • Gör så här:
    1. Kärna ur oliverna om detta ej är gjort.
      Skala vitlöken.
       
    2. Kör oliver, sardeller (ansjovis), kapris och vitlök i en matberedare till tjockt mos.

      Tillsätt lite olivolja i taget.
      Smaka av med svartpeppar.
       
    3. Skär upp färskt vitt bröd i skivor.
      Rosta gärna brödet i torr stekpanna eller i brödrost.
       
    4. Klicka regält med tapenad på brödskivorna, eller låt gästerna själva lägga på.

    Kommentar:
    Tapenad kan förvaras i kylskåpet 3-4 dagar.
    Täck med plastfilm e.d.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Tapenad kommer ursprungligen från Provence i Sydfrankrike och är en röra av oliver och kapris med tillsatser t.ex. ansjovis eller vitlök. Tapeno betyder på provensalska kapris, därav namnet. Kallas ibland för le caviar nicois. Finns att köpa i butik med olika smaker.

Kommentar
Om oss