Pajdeg - snabbvarianten

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu

Pajdeg - snabbvarianten

Lägg till ingredienser

Satser (form 25 cm): 1

Vetemjöl

3.0 

dl

Salt

1.0 

krm

Smör

125.0 

gram

Vatten

2.5 

msk

 

Plastfilm

 

 

Pajform (låg kant)

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
(Portionsvikt: 338 gram)

Ingredienser

Vetemjöl 3.0 dl  

Salt 1.0 krm  

Smör 125.0 gram  

Vatten 2.5 msk  

 

Plastfilm  

Pajform (låg kant)  

Kock: Spisa

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (15 min + 45 min )

  1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt kallt smör i små bitar. Fördela det i mjölet med fingrarna.

  2. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop med händerna till en degklump.

  3. Smörj en pajform med matfett. Tryck ut degen i formen med fingrarna. Stick upprepade hål i degen med en gaffel.

  4. Degen/formen bör vila i kylskåp i 30 minuter eller mer. Sätt ugnen på 200°C.

  5. Pajdegen bör förgräddas i ugn i 10-15 minuter, vilket ger fastare pajskal.

  6. Ta ut skalet och låt det svalna något. Fyll med önskad fyllning. Grädda i 175°C.

Kockens kommentar

Har man bråttom kan man hoppa över både kylningen och förgräddningen, men riskar då "soggigare" pajskal, i synnerhet om fyllningen är vattenrik.

ALTERNATIV

Pajdeg

Pâte brisée - fransk pajdeg

Pajdeg med socker

Fler recept inom Finpajer

Liknande recept som Pajdeg - snabbvarianten

Annonser