Surdegsbröd av rågsikt

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu

Surdegsbröd av rågsikt

Lägg till ingredienser

Antal stora limpor: 2

Surdeg:

 

Jäst (färsk)

25.0 

gram

Vatten

2.5 

dl

Rågsikt

2.5 

dl

 

Deg:

 

Jäst (färsk)

25.0 

gram

Vatten

7.0 

dl

Matolja

3.0 

msk

Salt

2.0 

tsk

Rågsikt

2.5 

liter

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
(Portionsvikt: 1212 gram)

Ingredienser

Surdeg:

Jäst (färsk) 25.0 gram  

Vatten 2.5 dl  

Rågsikt 2.5 dl  

 

Deg:

Jäst (färsk) 25.0 gram  

Vatten 7.0 dl  

Matolja 3.0 msk  

Salt 2.0 tsk  

Rågsikt 2.5 liter  

 

Kock: Spisa

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (3 tim + 48 tim )

  1. Dag 1 Surdeg: Smula jästen i en bunkeVärm vatten tills fingervarmt (37°C). Häll på lite fingervarmt vatten och rör ut. Tillsätt resten av vattnet och mjöl. Blanda. Låt stå övertäckt med duk 2-3 dagar i rumstemperatur så att den surnar.

  2. Dag 3-4 Baka: Nu skall surdegen vara bubblig och ha en svagt syrlig doft.

  3. Värm vatten tills fingervarmt (37°C). Smula jästen i en bunke. Häll på lite fingervarmt vatten och rör ut. Tillsätt resterande vatten+olja, salt och surdeg.

  4. Arbeta in rågsikt ordentligt tills degen blir fast och släpper från bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme.

  5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Forma till limpor. Lägg på smord ugnsplåt. Täck över med duk. Låt jäsa i ca 1 timme till dubbel storlek.

  6. Sätt ugnen på 250°C.

  7. Nagga (picka) eller skåra brödet. Sätt in i ugn och sänk värmen till 200°C. Grädda nere i ugnen i cirka 45 minuter.

  8. Ta ut brödet och låt kallna inlindade i bakduk.

Kockens kommentar

Om degen i punkt 4 först kavlas ut och sedan rullas ihop blir limporna lite högre. Använd helst inte brödet förrän efter 1-2 dagar. Skär tunna skivor. Brödet är hållbart i påse 2-3 veckor.

Alternativ

Surdegsbröd av rågmjöl

Fler recept inom Surdegsbröd

Liknande recept som Surdegsbröd av rågsikt

Annonser