Surdegsbröd av rågsiktBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Surdegsbröd av rågsikt

  • 1 voting
    1Recension
    • 3 h( + 48 h )

    • 5 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    2 Antal stora limpor

    • Surdeg:
    • 25 gram

      Jäst (färsk)
    • 2.50 dl

      Vatten
    • 2.50 dl

      Rågsikt
    • Deg:
    • 3 msk

      Matolja
    • 2 tsk

      Salt
  • Gör så här:
    1. Dag 1 Surdeg: Smula jästen i en bunkeVärm vatten tills fingervarmt (37°C). Häll på lite fingervarmt vatten och rör ut. Tillsätt resten av vattnet och mjöl. Blanda. Låt stå övertäckt med duk 2-3 dagar i rumstemperatur så att den surnar.

    2. Dag 3-4 Baka: Nu skall surdegen vara bubblig och ha en svagt syrlig doft.

    3. Värm vatten tills fingervarmt (37°C). Smula jästen i en bunke. Häll på lite fingervarmt vatten och rör ut. Tillsätt resterande vatten+olja, salt och surdeg.

    4. Arbeta in rågsikt ordentligt tills degen blir fast och släpper från bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme.

    5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Forma till limpor. Lägg på smord ugnsplåt. Täck över med duk. Låt jäsa i ca 1 timme till dubbel storlek.

    6. Sätt ugnen på 250°C.

    7. Nagga (picka) eller skåra brödet. Sätt in i ugn och sänk värmen till 200°C. Grädda nere i ugnen i cirka 45 minuter.

    8. Ta ut brödet och låt kallna inlindade i bakduk.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Alternativ

Surdegsbröd av rågmjöl och vetemjöl

Surdegsbröd av rågmjöl och vetemjöl

  • 3 h
  • 13 Ingredienser
  • Avancerat
Kockens tips!

Om degen i punkt 4 först kavlas ut och sedan rullas ihop blir limporna lite högre. Använd helst inte brödet förrän efter 1-2 dagar. Skär tunna skivor. Brödet är hållbart i påse 2-3 veckor.

Kommentar
Liknande recept
Om oss