Ciabatta (bröd)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Ciabatta (bröd)

  • 4 votings
    4Recensioner
    • 2 h

    • 8 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    6 Antal bröd

    • 25 gram

      Jäst (färsk)
    • 5 dl

      Vatten
    • 1 msk

      Olivolja
    • 2 tsk

      Salt
    • 1.20 liter

      Durumvetemjöl
    •  

      el. vetemjöl special
    •  

      Mjöl till utbakning
    •  

      Bakplåtspapper
  • Gör så här:
    1. Värm vatten till fingervarmt (37°C).

    2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite fingervarmt vatten. Rör ut och häll sedan på resten av vattnet, olja, salt och mjöl.

    3. Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin. Degen ska vara kladdig. Låt jäsa övertäckt i 1-2 timmar.

    4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Dela degen i portionsbitar. Smöra en ugnsplåt eller lägg på ett bakplåtspapper. Lägg på bullarna. Lägg över duk och låt jäsa i 2 timmar.

    5. Sätt ugnen på 225°C.

    6. Grädda mitt i ugn i cirka 15 minuter. Pensla med vatten mot slutet för att få bränd yta. Låt kallna på galler.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

Ciabatta betyder på italienska toffel, vilket man förstår när man ser formen. Det är ett fluffigt, lätt segt, men smakrikt bröd med knaprig skorpa som fått jäsa länge, ofta flera timmar. Durumvete har extra hög proteinhalt.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Grillat bröd

Grillat bröd

10 minEnkelt

0 voting
Italienska bröd
Om oss