Smulpaj - grundreceptBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Smulpaj - grundrecept

  • 1 voting
    1Recension
    • 45 min

    • 7 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    1 Pajer

    • Deg smulpaj:
    • 1.50 dl

      Vetemjöl
    • 1.50 dl

      Havregryn
    • 2 msk

      Strösocker
    • 100 gram

      Smör el. margarin
    •  

      Pajform (22-25 cm)
    • Fyllning:
    • 500 gram

      Frukt eller bär
    • 1 msk

      Potatismjöl
  • Gör så här:
    1. Smulpaj:
      Enklaste sättet:
      Smält smör i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.

      Med rumsvarmt smör:
      Häll ingredienserna i en skål. Finfördela med gaffel eller knåda med fingrarna.

      I matberedare:
      Använd kniven. Dela kylskåpskallt smör i bitar. Mixa allt till grynig massa.

    2. Sätt ugnen på 225°C.
      Lägg bär eller skalade och skivade frukter i en ugnssäker form (behöver inte smörjas).
      Strö över socker och potatismjöl (om bär). 
      Strö smuldegen över.

    3. Grädda mitt i ugn i cirka 15-20 minuter, tills smuldegen fått fin färg.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Recept med smulpaj

Bärpaj (smulpaj)

Bärpaj (smulpaj)

  • 45 min
  • 11 Ingredienser
  • Enkelt
Rabarberpaj (smulpaj)

Rabarberpaj (smulpaj)

  • 35 min
  • 11 Ingredienser
  • Enkelt
Kockens tips!

Havregrynen i smulpaj kan ersättas med vetemjöl.
Ett alternativ är att trycka ut degen i formen och lägga bären ovanpå, vilket är det vanliga sättet när man gör en traditionell bärpaj med pajdeg (som är mindre smulig). Potatismjöl behövs om saftiga bär för att torka ur fukten.

Kommentar
Liknande recept
1 voting
Bärpaj (smulpaj)

Bärpaj (smulpaj)

45 minEnkelt

0 voting
Rabarberpaj (smulpaj)
Om oss