Smulpaj - grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu

Smulpaj - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal bitar (8/paj): 8

Deg smulpaj:

 

Vetemjöl

1,5 

dl

Havregryn

1,5 

dl

Strösocker

2,0 

msk

Smör el. margarin

100,0 

gram

Pajform (22-25 cm)

 

 

 

Fyllning:

 

Frukt eller bär

500,0 

gram

Strösocker

0,5 

dl

Potatismjöl

1,0 

msk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
(Portionsvikt: 97 gram)

Ingredienser

Deg smulpaj:

Vetemjöl 1,5 dl  

Havregryn 1,5 dl  

Strösocker 2,0 msk  

Smör el. margarin 100,0 gram  

Pajform (22-25 cm)  

 

Fyllning:

Frukt eller bär 500,0 gram  

Strösocker 0,5 dl  

Potatismjöl 1,0 msk  

Kock: Spisa

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (45 min )

  1. Blanda smulpajsdeg:

    Enklaste sättet:

    Smält smör i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.

    Med rumsvarmt smör:
    Häll ingredienserna i en skål. Finfördela med gaffel eller knåda med fingrarna.

    I matberedare:
    Använd kniven. Dela kylskåpskallt smör i bitar. Mixa allt till grynig massa.

  2. Sätt ugnen på 225°C.

  3. Lägg bär eller skalade och skivade frukter i en ugnssäker form (behöver inte smörjas). Strö över socker och potatismjöl (om bär).  Strö smuldegen över.

  4. Grädda mitt i ugn i cirka 15-20 minuter, tills smuldegen fått fin färg.

Kockens kommentar

Havregrynen i smulpaj kan ersättas med vetemjöl. Ett alternativ är att trycka ut degen i formen och lägga bären ovanpå, vilket är det vanliga sättet när man gör en traditionell bärpaj med pajdeg (som är mindre smulig). Potatismjöl behövs om saftiga bär för att torka ur fukten.

Recept med smulpaj

Smulpaj med rabarber

Smulpaj med bär

Smulpaj med äpple

Fler recept inom Finpajer

Liknande recept som Smulpaj - grundrecept

Annonser