Lägg till ingredienser

Antal bröd: 2

Lantbrödsmjöl (ljust)

1,4 

liter

Jäst (färsk)

25,0 

gram

Vatten

5,0 

dl

Smör el. margarin

25,0 

gram

Salt

1,5 

tsk

Sirap (ljus)

2,0 

msk

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
(Portionsvikt: 649 gram)

Ingredienser

Lantbrödsmjöl (ljust) 1,4 liter  

Jäst (färsk) 25,0 gram  

Vatten 5,0 dl  

Smör el. margarin 25,0 gram  

Salt 1,5 tsk  

Sirap (ljus) 2,0 msk  

 

Kock: Spisa

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (2 tim )

  1. Värm vatten till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt vattnet och rör om så att jästen löser sig. Klicka i rumsvarmt matfett.

  2. Tillsätt övriga ingredienser, men spar lite av mjölet för senare utbakning. Bearbeta degen kraftigt i ca 8 minuter för hand, eller 4 minuter i maskin, till smidig deg. Låt jäsa 30-40 minuter under duk.

  3. Ta ur och knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen och forma till bullar el. limpor. Lägg på smord bakplåt el. på bakpapper. Nagga med gaffel och låt jäsa under duk i 30-40 minuter.

  4. Sätt ugnen på 200°C.

  5. Grädda mitt i ugn 25-30 minuter. Tag ut och låt kallna på galler under duk.

Kockens kommentar

Som tillval kan man t.ex. blanda in lite kummin, russin eller linfrö o.d.

Fler recept inom Ljust bröd

Liknande recept som Lantbrödsbröd

Annonser