Drömmar av mördeg

Mördeg

(1-2-3-deg)

Engelsk översättning flaky pastry, short pastry

Fransk översättning pâte brisée, paté à briser

Italiensk översättning pasta frolla

Tysk översättning Mürbeteig

Spansk översättning pastel

Mördeg är en grunddeg till småkakor. Genom att variera smaktillsatser och utbakningssätt får man olika sorters kakor t.ex. finska pinnar, eklöv och brysselkex. Mördeg används även till olika desserter.

Degen kallas ibland för 1-2-3-deg efter ingredi­ensernas proportioner; 100 gram socker, 200 gram matfett och 300 gram vetemjöl. Man kan också tillsätta ett ägg eller en äggula vilket ger smidigare deg, mörare kakor och bättre färg. Vill man ha mindre söta kakor kan socker­mängden minskas ner till hälften.

Mördegsplattor finns ibland att köpa fryst i handeln (17x8 cm). En fiberrik variant som kan finnas är havremördeg, som passar till småbröd, pajbottnar och småpajer.

Mördegskakor gräddas i 175-200ºC mitt i ugnen.

Förvaring: Deg förvaras i kylskåp inlindat i plastfilm.
Hållbar 1-2 veckor. Kan även frysas i 1-2 månader.
Gräddade kakor kan frysas. Hållbara 2-3 månader.

Annonser