Nyponsoppa

Nyponsoppa

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h( + 2 h )

    • 6 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 100 gram

      Nypon (torkade skal)
    • 1 liter

      Vatten
    • 1 msk

      Potatismjöl
    • 0.50 dl

      Strösocker
    • Tillbehör:
    • 1.50 dl

      Vispgrädde
    •  

      Mandelbiskvier e.d.
  • Gör så här:
    1. Lägg nyponskalen i halva mängden vatten. Låt stå i några timmar.
       
    2. Koka nyponen mjuka i samma vatten. Det kan ta 20-30 min beroende på skalens tjocklek.
       
    3. Mixa soppan i matberedare eller med en handmixer. Passera soppan genom en sil.
       
    4. Koka upp resten av vattnet. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och vispa ner blandningen. Koka upp igen. Tillsätt nyponmoset och sockret. Smaka av och låt kallna.
       
    5. Vispa grädde.
       
    6. Häll upp soppan i tallrikar och servera grädde och mandelbiskiver e.d. till soppan.
Att tänka på när du väljer passande dryck

Hit räknas lätta, kalorifattiga efterrätter som är lätt syrliga och med begränsad sötma. Vanligtvis handlar det om rena fruktefterrätter. Syrligheten passar ofta väl efter kraftfullare huvudrätter.  LÄS MER
Kockens tips!

Nyponsoppa är en svensk klassiker, som var mycket populär under krigsårens ransonering. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Insitutet (>klicka Receptgivare). Fotograf: Pål Allan.

Kommentar
Om oss