Hjortronparfait (efterrätt)

Hjortronparfait (efterrätt)

  • 1 voting
    1Recension
    • 1 h( + 3 h )

    • 10 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 4 styck

      Ägg (gula)
    • 1 dl

      Hjortronsylt (passerad)
    • 5 cl

      Hjortronlikör
    • 50 gram

      Strösocker
    • 3 dl

      Vispgrädde
    • Kakbotten:
    • 25 gram

      Hasselnötter (mald)
    • 25 gram

      Sötmandel
    • 1.50 msk

      Vetemjöl
    • 1 styck

      Ägg (vita)
    • 25 gram

      Smör
    • Sås:
  • Gör så här:
    1. Passera hjortron (pressa sylten i ett såll).

    2. Skålla mandel (lägg mandeln i kokande vatten några sekunder, ta upp och kläm med fingrarna ut mandeln ur skalet). Mal mandel och nötter i en mandelkvarn.

    3. Parfait: Lägg äggulorna i en bunke, tillsätt socker och vispa kraftigt över vattenbad till en sabayonliknande smet. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat.

    4. Blanda passerad hjortronsylt och likör. Vispa grädden till halvhårt skum. Vänd försiktigt ner grädden i äggsmeten. Fördela massan i 2 runda former/portion. Ställ formarna i frysen i minst 3 timmar.

    5. Nötbotten: Sätt ugnen på 200 grader.

    6. Blanda nöt- och mandelnmoset med vetemjöl och socker. Smält smör. Vispa äggvita lite lätt och blanda med smör och nötblandning till en jämn smet.

    7. Bred ut i 2 rundlar motsvarande parfaitformen, på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda i ugn till vacker gyllenbrun färg. Ta ut. Lossa från underlaget innan de stelnat helt.

    8. Sås: Vispa äggula, socker och likör till en pösig sabayon i kastrull över svag värme. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills den svalnat. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i såsen.

    9. Lägg upp som på bilden. Servera sabayonsåsen till och eventuellt även lite passerad hjortronsylt. Dekorera med lite hjortronrester från passeringen.
Att tänka på när du väljer passande dryck

Kombinationen sötma och syrlighet ger välsmakande intressanta efterrätter. Större portioner kan kännas väl mäktigt varför portionsmängden med fördel kan begränsas. Rätterna är som regel kaloririka.  LÄS MER
Kockens tips!

Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Insitutet. Fotograf: Pål Allan.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Alternativ: Hjortronparfait
0 voting
Kladdkaka (efterrätt)
Om oss