Kall inkokt lax

Kall inkokt lax

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Laxfilé (med skinn)

1.2 

kilo

 

Lag:

 

Vatten till lag

3.0 

liter

Vitvinsvinäger

1.0 

dl

Salt

2.0 

msk

Vitpeppar (hel)

5.0 

korn

Kryddpepparkorn

5.0 

korn

Lagerblad

2.0 

blad

Gul lök

1.0 

styck

Morot

1.0 

styck

Purjolök

0.5 

styck

Plastfilm

 

 

 

Dillmajonnäs:

 

Ägg (gula)

1.0 

styck

Senap (Dijon)

1.0 

msk

Vitvinsvinäger

1.0 

msk

Salt & vitpeppar

 

 

Rapsolja

2.0 

dl

Gräddfil

1.0 

dl

el. crème fraîche

 

 

Dill

1.0 

knippe

 

Tillbehör:

 

Potatis (färsk)

800.0 

gram

Inlagd gurka

 

 

Citron

4.0 

klyftor

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Nigl Alte Reben Grüner Veltliner

Torrt friskt vitt vin
Pris: 199 kr

Fler dryckestips

(Portionsvikt: 346 gram)

Ingredienser

Laxfilé (med skinn) 1.2 kilo  

 

Lag:

Vatten till lag 3.0 liter  

Vitvinsvinäger 1.0 dl  

Salt 2.0 msk  

Vitpeppar (hel) 5.0 korn  

Kryddpepparkorn 5.0 korn  

Lagerblad 2.0 blad  

Gul lök 1.0 styck  

Morot 1.0 styck  

Purjolök 0.5 styck  

Plastfilm  

 

Dillmajonnäs:

Ägg (gula) 1.0 styck  

Senap (Dijon) 1.0 msk  

Vitvinsvinäger 1.0 msk  

Salt & vitpeppar  

Rapsolja 2.0 dl  

Gräddfil 1.0 dl  

el. crème fraîche  

Dill 1.0 knippe  

 

Tillbehör:

Potatis (färsk) 800.0 gram  

Inlagd gurka  

Citron 4.0 klyftor  

 

Tillagning (40 min + 1 tim )

  1. Hemlagad pressgurka? Tillagas minst 2 timmar före servering. Se separat recept.

  2. Putsa hinnor från laxfilén och tag bort eventuella ben med en plattång. Skär i portionsstorlekar. Lägg dem i en form, eller i en vid bunke, med någon centimeters mellanrum. Salta lätt.

  3. Lag: Skala/putsa lök, purjolök och morot. Skiva. Lägg alla lagingredienser i en kastrull och låt koka i 10 minuter.

  4. Häll den kokande lagen över laxen, som måste täcka fisken med minst 1 cm. Täck formen med plastfilm. Låt långsamt svalna.

  5. Skala (borsta) och koka potatis.

  6. Dillmajonnäs: Lägg äggula, senap och vinäger i en skål. Salta och peppra lätt.

  7. Vispa med elvisp och tillsätt matoljan i en tunn stråle (lite i taget) under fortsatt vispning.

  8. Blanda ner gräddfil/crème fraiche och finhackad dill. Smaka av med senap och kryddor.

Kockens kommentar

Kall inkokt lax är en midsommarklassiker. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Insitutet (>klicka Receptgivare).
Fotograf: Pål Allan.

PASSAR TILL

Hemlagad pressgurka

Fler recept inom Kall & kokt fisk

Liknande recept som Kall inkokt lax

Annonser